Home » , , , » Fakta 10 Perkara yang Amat Dikesali oleh Manusia Sebelum Mati

Fakta 10 Perkara yang Amat Dikesali oleh Manusia Sebelum Mati


Inilah senarai perkara yang mungkin anda kesali sebelum Mati,,


1. Paling ramai orang menyesal bila dah tua atau dekat nak mati adalah disebabkan sepanjang hidupnya dia mencuba sedaya upaya memuaskan hati orang dengan melakukan apa yang orang jangkakan daripadanya sedangkan dia tidak pernah ambil peduli apa kemahuannya sendiri. Jika anda masih muda buatlah apa yang anda ingini dan jangan tak buat semata-mata takut nanti apa orang kata. Asalkan halal.

2. Paling ramai orang terutamanya lelaki menyesal sebab selama hidupnya dia terlalu kerja kuat sampai tak ada masa bersama dengan anak-anak, isteri, ibu-bapa dan lain-lain keluarga. Kadang-kadang kita rasa kita perlu ada jumlah duit tertentu, rumah yang besar, kereta hebat dan lain-lain membuatkan kita pulun tak paling lagi ke belakang sedar-sedar dah tua, nak mati dan tak ada seorang anakpun menziarahi kita.

3. Ada juga yang menyesal sebab tak pernah berani menyatakan perasaan mereka semata-mata takut mengecewakan orang lain. Jadilah kita seorang yang memendam rasa dan kalau orang Melayu akan berlaku amok bila dah teruk sangat. Luahkan saja apa rasa anda dan belajar terima reaksi negatif orang.

4. Ramai juga yang menyesal sebab tak berhubung dengan rakan-rakan lama. Mereka membiarkan saja kesibukan menghimpit mereka sehinggalah semua kawan meminggirkan diri dan perhubungan silaturahim sesama kawan menjadi kendur.

5. Penyesalan yang agak biasa berlaku pada mereka yang dah nak mati adalah menyesal kerana selama ini dia tidak membiarkan dirinya bahagia. Ramai yang tak sedar sehinggalah tua nak mati bahawa bahagia atau merana adalah pilihan kita sendiri. Kebanyakan masa kita meletakkan syarat untuk bahagia seperti, aku akan bahagia bila duit aku ada sejuta, aku akan bahagia bila pasangan aku sentiasa puji dan memahami aku dan lain-lain sumpamannya. Sebelum terlambat pastikan anda jangan berikan syarat untuk bahagia. Bahagia sebenarnya tak perlu ada syarat. Bisik dalam hati anda aku pilih untuk bahagia bukan untuk merana dan murung.

Yang penting sekali kita akan menyesal kerana tidak menjaga amalan ibadah kita semasa hidup didunia


0 ulasan:

Penafian

Segala video, gambar, artikel & fail yang dipostkan ke blog Realiti Insan adalah untuk bacaan umum semata-mata. Admin tidak terniat sama sekali untuk mempengaruhi fikiran pembaca blog ini. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini didapati daripada pelbagai sumber seperti website & daripada pelbagai blog. Jika anda adalah pemilik hakcipta atau pemilik sebarang bahan di dalam blog ini, sila hubungi admin untuk di remove atau memberi kredit ke blog tersebut. Untuk artikel atau entri yang ditulis oleh admin anda bebas untuk menyebarkkannya.

Kepada sesiapa yang ingin berkongsi sebarang cerita yang menarik boleh email terus cerita anda ke email kami: azizulhakim4647@gmail.com

busuk

Sertai Kami

Recommend on Google
Dikuasakan oleh Blogger.

Followers

ping

My Ping in TotalPing.com Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! Malaysian Free Auto Backlink Exchange OverShopping Link Exchange Automatic Backlink