Home » , , , , , , » TEGAR Seorang Pengemis Jalanan, Dulu Ditendang Sekarang Artis Kecil Terkenal

TEGAR Seorang Pengemis Jalanan, Dulu Ditendang Sekarang Artis Kecil Terkenal

TEGAR Seorang Pengemis Jalanan, Dulu Ditendang Sekarang Artis Kecil Terkenal


Tegar


TEGAR Seorang Pengemis Jalanan, Dulu Ditendang Sekarang Artis Kecil Terkenal



Profil  dan Biodata Lengkap Tegar Pengamen Cilik dari Subang



NAMA LENGKAP :TEGAR SEPTIAN

NAMA PANGGILAN :TEGAR
KOTA KELAHIRAN : PEMALANG
TANGGAL LAHIR : 19 SEPTEMBER 2001
ANAK KE- : 1 DARI 4 BERSAUDARA
KELAS : 3 MADRASAH
SEKOLAH :YAYASAN AS SALAFI







Kisah Perjalanan Hidup Tegar sampai menjadi Terkenal


Profil Tegar pengamen cilik dari subang, Tegar, namanya kian popular akhir-akhir ini. memang harus di akui, siapapun yang mendengarkan suara emasnya akan kagum dan memujinya. Memang dulunya dia adalah seorang pengamen jalanan, tetapi setelah ada seseorang yang mengabadikan suara emas tegar saat mengemen kemudian menguploadnya di youtube, video yang di unggahpun mendadak terkenal begitu juga dengan sang penyanyi tersebut.

Tegar hanyalah pengamen cilik yang hidup serba kekurangan. Keluarganya yang sedianya mendukung semua cita-cita Tegar, terhalang kondisi ekonomi yang cenderung pas-pasan. Seusai mengamen, Tegar berlabuh pada sebuah rumah petak berukuran sekitar 4x6 meter. Di rumah itu,Tegar hidup bersama kedua orang tua dan tiga orang adiknya yang masih kecil-kecil. Ibunya adalah seorang pengamen di kereta api di kawasan Stasiun Pegaden, sedangkan bapak tirinya hanyalah seorang buruh lepas. Hidup dengan serba keterbatasan, Tegar tetap komitmen dalam menyanyi dan menari. Semua dia pelajari secara autodidak. ”Saya sudah belajar menyanyi dari usia empat tahun,”kata Tegar yang mulai menjadi pengamen pada usia tujuh tahun itu.

Tegar tidak tahu seperti apa tangga nada, atau bahkan notasi yang biasa dia nyanyikan. Tapi, insting seni dalam menyanyi dan bermain musik membuat dia mampu bernyanyi. Menurut Tegar, bakatnya dalam menyanyi bisa jadi diturunkan dari sang ibu yang tak lain mantan sinden pada zamannya dulu. ”Ibu saya dulu seorang sinden. Mungkin bakat itu turun dari ibu saya,” ucapnya. Meski begitu,Tegar mengaku sangat jarang diajari menyanyi oleh ibunya.Tapi bagi dia, warisan seni yang tertanam dalam diri sangatlah cukup untuk bekal kelak. Buktinya pada usianya yang belum mencapai 11 tahun,Tegar telah menciptakan beberapa lagu.

Satu buah lagu di antaranya berjudul "Temanku Ini Mabok Cinta", sebuah lagu yang agak berbau dewasa, namun cukup friendly untuk seukuran pengamen jalanan di Subang. Lagu ini juga yang membuat Tegar cukup dikenal masyarakat Indonesia. Penampilannya yang di-upload di Youtube dengan keynote ”Tegar Si Pengamen Subang” telah disaksikan lebih dari 13.000 viewer pada akhir pekan kemarin. Rekor tertinggi terjadi pada minggu lalu, dari 8.000 viewer melonjak menjadi 13.000 dalam waktu sekitar empat hari. Alfas Hermansyah, lelaki yang pertama kali mengikutkan Tegar pada kompetisi XL, optimistis atas masa depan bocah cilik ini. Suaranya yang merdu dan kemampuannya membuat lagu menjadi modal penting bagi dia meniti masa depan. ”Hidup di jalanan dari usia tujuh sampai 11 tahun cukup membuat dia memiliki mental kuat,” ungkap dia. Saat ini, Alfas sedang berusaha membuat album kompilasi yang berisi lagulagu ciptaan Tegar dan lagu publik tanpa hak paten. Album tersebut akan dikomersialkan untuk keperluan pendidikan Tegar dan menopang ekonomi keluarganya.

Setelah kemunculan video di youtube, akhirnya ada pihak yang mengangkat tegar dan sekarang, tegar yang dulu seorang pengamen bisa menjadi seorang artis terkenal. Siapa yang menyangka, kehadirannya di ranah hiburan indonesia akan sedemikian bersinar. Artis papan atas pun juga sudah yang banyak berduet dengan tegar. Beberapa waktu yang lalu, tegar sempat duet dengan NOAH, Setia band, delima dsb. Inilah kisah perjalanan hidup seorang yang bukan siapa-siapa menjadi orang terkenal dan sekarang menjadi siapa?. Sekali lagi, Orang terkenal atau artis yang lahir dari youtube. Meskipun terkenal karena video di youtube, Tegar bukanlah artis youtube yang hanya terkenal sesaat karena tegar memang memiliki nilai jual yang tinggi. Mungkin ini akan berbeda dengan orang terkenal karena youtube sebelumnya. Tegar memang memiliki bakat seni dan memang siap untuk bertarung di ranah hiburan tanah air.

Tegar lahir di subang jawa barat, dan besar disana. Keluarga tegar adalah keluarga yang kurang mampu, sehingga tegarpun menjadi seorang pengamen mengikuti jejak ibunya. Ibunya tegar juga seorang pengamen yang mengamen di kereta. Soal nada, jelas tegar kurang begitu tau, dia cuma mungkin pertama kali menyanyi ikut orang-orang. Tapi siapa yang menyangka, seorang pengamen cilik yang lahir di keluarga tak mampu ini kini menjadi seorang bintang.














Kredit

34 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Saya mahu nangis dngar suara dan lirik lagu nyk tegar..

Tanpa Nama berkata...

semoga adik tegar bisa menjadi penyanyi yang terkenal...

Tanpa Nama berkata...

Lagu2 adik ini semuanya ikhlas tulus dari lubuk hati

Tanpa Nama berkata...

abadikan kisahnya agar menjadi pendorong semangat org lain yg hidup susah.. kuasa Allah atasi segalanya..amin..

cha cha berkata...

sama..ank buah nangis trus tgk vdeo ni, pdhal bru 4thn.lelaki.

Tanpa Nama berkata...

Tegar boleh kita jadikan contoh untk kita semua.

Alamsah Noor berkata...

MąJЦ terus

Alamsah Noor berkata...

MąJЦ terus

Alamsah Noor berkata...

MąJЦ terus

Alamsah Noor berkata...

MąJЦ terus

Alamsah Noor berkata...

MąJЦ terus

Alamsah Noor berkata...

MąJЦ terus

Alamsah Noor berkata...

MąJЦ terus

Alamsah Noor berkata...

MąJЦ terus

Alamsah Noor berkata...

MąJЦ terus

Alamsah Noor berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
aishah berkata...

Aq harap Tegar trus maju jaya . . m'jdi pnyanyi yg t'knal . . aminn . .

Tanpa Nama berkata...

Semangat terus adik tegar.

Tanpa Nama berkata...

teruskn perjuangan mu..

Tanpa Nama berkata...

Suara yng merdu....

Tanpa Nama berkata...

suara mu yg sedap,harap2 tegar dpt mencipta lagu yg lebih hebat lagi

Tanpa Nama berkata...

ALL THE BEST , TEGAR....:-)

Tanpa Nama berkata...

Tegar saya natasha. Pertama kali saya mendengar suara awak saya macam bahagia. Boleh x saya nak nombor telefon awak.

Tanpa Nama berkata...

saya nama nurul izzaty
umur saya umur 11 tahun
saya di malaysia
saya nak on minta nombor telefon tegar septian
Tegr umur berapa

Tanpa Nama berkata...

Prtma Kali mndgr suarany tegar aku dpt mnghyati bait lagunya itu,ckup meruntun kalbu n dpt mrasakn kalo saat itu kbnran tntg khidupan sbnrnya,pdahal aku langsung msh gak tau apa2 tntg hidupnya tegar.benar deh,lagu n suaranya bias memaut hati kita yg mndgrnya..smga adik tegar trus maju dan sukses slalu,ya..drpd mba yantie...

Tanpa Nama berkata...

hai,nama saya nur'izzati.
umur saya 12 tahun.
saya tinggal di Labis, Johor.
tegar,saya hendak jadi kekasih awak untuk selama-lamanya,boleh

Tanpa Nama berkata...

hai,nama saya nur'izzati.
umur saya 12 tahun.
saya tinggal di Labis, Johor.
tegar,saya hendak jadi kekasih awak untuk selama-lamanya,boleh

Robiatul addawiyah berkata...

Saya berasa sungguh terharu mendengar lagu tegar

Tanpa Nama berkata...

Saya mahu nangis dngar suara dan lirik lagu nyk tegar

asepideal berkata...

izin kopas ya gan

Tanpa Nama berkata...

All the best, Tegar!!! Gud luck!

Tanpa Nama berkata...

Mndegar dn mlhat ksah nya tegar. bisa nangis ...hebat nya kuasa allah merubah nasid mu adik tegar ..trus usaha kami ya kmi d malysia trus support kmu cya lah broo...

hajar jahanam berkata...

Sungguh hebat perjuangan Tegar, dia terus bernyanyi dan menghibur

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum

Penafian

Segala video, gambar, artikel & fail yang dipostkan ke blog Realiti Insan adalah untuk bacaan umum semata-mata. Admin tidak terniat sama sekali untuk mempengaruhi fikiran pembaca blog ini. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini didapati daripada pelbagai sumber seperti website & daripada pelbagai blog. Jika anda adalah pemilik hakcipta atau pemilik sebarang bahan di dalam blog ini, sila hubungi admin untuk di remove atau memberi kredit ke blog tersebut. Untuk artikel atau entri yang ditulis oleh admin anda bebas untuk menyebarkkannya.

Kepada sesiapa yang ingin berkongsi sebarang cerita yang menarik boleh email terus cerita anda ke email kami: azizulhakim4647@gmail.com

busuk

Sertai Kami

Recommend on Google
Dikuasakan oleh Blogger.

Followers

Blog Archive

ping

My Ping in TotalPing.com Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! Malaysian Free Auto Backlink Exchange OverShopping Link Exchange Automatic Backlink