Home » , , , , , , , , , » 2050,Jepun Bakal Bina Lift Untuk ke Angkasa Lepas,space elavator

2050,Jepun Bakal Bina Lift Untuk ke Angkasa Lepas,space elavatorjika masa sekarang untuk ke angkasa lepas mereka menggunakan roket,namun Jepun telah mencadangkan dan merencanakan hasil kemajuan teknologi negara jepun yang tiada tandingannya iaitu sebuah lift yang membolehkan kita ke ruang angkasa lepas dengan mudah

sebuah syarikat pembinaan dari negeri Sakura, Jepang, telah mengumumkan bahawa mereka akan membangun sebuah lift ruang angkasa pada tahun 2050.

syarikat pembinaan Obayashi Corp telah mengumumkan akan telah membangun sebuah ruang lift yang mampu membawa penumpang pada ketinggian 36.000 kilometer di atas Bumi tahun 2050 nanti.

Perusahaan tersebut berencana untuk menggunakan karbon nanontubes, yang 20 kali lebih kuat dari baja, untuk menghasilkan kabel yang diperlukan untuk lift. Dimana kabel tersebut terentang pada sebuah penyeimbang pada ketinggian 96.000 kilometer, sekitar seperempat dari jarak antara bumi ke bulan.

Menurut seorang pejabat perusahaan, stesen setinggi 36.000 kilometer di atas Bumi tersebut akan ditempuh dengan kenderaan yang dapat mengangkut sampai 30 orang, dengan kecepatan 200 kilometer per jam.

.

0 ulasan:

Penafian

Segala video, gambar, artikel & fail yang dipostkan ke blog Realiti Insan adalah untuk bacaan umum semata-mata. Admin tidak terniat sama sekali untuk mempengaruhi fikiran pembaca blog ini. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini didapati daripada pelbagai sumber seperti website & daripada pelbagai blog. Jika anda adalah pemilik hakcipta atau pemilik sebarang bahan di dalam blog ini, sila hubungi admin untuk di remove atau memberi kredit ke blog tersebut. Untuk artikel atau entri yang ditulis oleh admin anda bebas untuk menyebarkkannya.

Kepada sesiapa yang ingin berkongsi sebarang cerita yang menarik boleh email terus cerita anda ke email kami: azizulhakim4647@gmail.com

busuk

Sertai Kami

Recommend on Google
Dikuasakan oleh Blogger.

Followers

Blog Archive

ping

My Ping in TotalPing.com Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! Malaysian Free Auto Backlink Exchange OverShopping Link Exchange Automatic Backlink