Home » , , , , , , , » Energica Ego - Superbike Berkuasa Elektrik Pertama Di Dunia

Energica Ego - Superbike Berkuasa Elektrik Pertama Di Dunia

Energica Ego - Superbike Berkuasa Elektrik Pertama Di Dunia


Energica Ego - Superbike Berkuasa Elektrik Pertama Di Dunia


Motorsikal berkuasa tinggi atau superbike mungkin merupakan kenderaan impian yang pasti mahu dimiliki oleh golongan muda..Dengan kenaikan harga minyak baru-baru ini, sedikit sebanyak ia turut memberi kesan pada mereka yang baru bercita-cita untuk memilikinya..Oleh itu, sebuah syarikat permotoran telah berjaya mencipta sebuah motorsikal berkuasa tinggi yang hanya bergerak dengan menggunakan kuasa elektrik dan bukan lagi menggunakan bahan bakar petroleum serta terus meninggalkan konsep Otto Cycle dan tidak menggunakan theori Pembakaran Enjin Dalaman ( ICE)... Pada harga US$23,000 (RM69,000), Energica Ego mungkin tidak semurah seperti yang dijangka tetapi apa yang pasti, motorsikal ini merupakan motorsikal berkuasa tinggi berkuasa elektrik pertama yang diberi kelulusan undang-undang untuk berada di jalan raya. Dengan berat sebanyak 580 paun dan bergerak dengan menggunakan motor elektrik 'synchronous' dengan magnet kekal, minyak penyejuk dan 100kW kuasa/195Nm tork yang memberi kuasa kepada motorsikal ini untuk bergerak selaju 130 mph (208 km/j).


Motorsikal berkuasa tinggi ini juga turut dilengkapi dengan Vehicle Control Unit (VCU) dan sistem peta pelbagai fungsi yang inovatif untuk pengurusan tenaga. Brek disediakan oleh Brembo, dengan Bosch mengendalikan sistem ABS. Energica Ego juga turut mempunyai sistem mengecas bateri 110-220 V dengan kabel pada punca elektrik.0 ulasan:

Penafian

Segala video, gambar, artikel & fail yang dipostkan ke blog Realiti Insan adalah untuk bacaan umum semata-mata. Admin tidak terniat sama sekali untuk mempengaruhi fikiran pembaca blog ini. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini didapati daripada pelbagai sumber seperti website & daripada pelbagai blog. Jika anda adalah pemilik hakcipta atau pemilik sebarang bahan di dalam blog ini, sila hubungi admin untuk di remove atau memberi kredit ke blog tersebut. Untuk artikel atau entri yang ditulis oleh admin anda bebas untuk menyebarkkannya.

Kepada sesiapa yang ingin berkongsi sebarang cerita yang menarik boleh email terus cerita anda ke email kami: azizulhakim4647@gmail.com

busuk

Sertai Kami

Recommend on Google
Dikuasakan oleh Blogger.

Followers

Blog Archive

ping

My Ping in TotalPing.com Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! Malaysian Free Auto Backlink Exchange OverShopping Link Exchange Automatic Backlink