Home » , , , , , , , » Islam Semakin Berkembang Di Eropah

Islam Semakin Berkembang Di Eropah

Islam Semakin Berkembang Di Eropah

Islam Semakin Berkembang Di Eropah


FRANKFURT: Berada di tengah-tengah kota metropolitan ibu negara Jerman tidak sukar ditemui komuniti Islam.

Ramai wanita Islam lengkap berpakaian menutup aurat, seperti juga muslimat di Malaysia.


Berbeza dengan ibu kota di negara-negara Eropah Timur lain kecuali Vienna di Austria, di mana mudah ditemui komuniti Islam sedangkan di Republik Czech, Slovakia dan Hungary agak sukar dilihat penduduk Islam di jalanan.

Malah di Frankfurt ditemui Pusat Islam yang lengkap dengan masjid. Lokasi itu tidak jauh dari pusat pelancongan di lembah Sungai Rhine.

Program jelajah Eropah Timur disertai 32 rakyat Malaysia bersama Poto Travel bermula 19 September lalu dapat melihat sendiri perkembangan Islam di sini.

Biarpun sebahagian negara terbabit lebih berkiblat fahaman sosialis dan komunis, namun tidak menghalang komuniti Islam hidup bersama masyarakat lain.

Sebahagian besar mereka merupakan imigran dari negara-negara Arab dan Turki.

Bagaimanapun sepanjang 13 hari kembara di Eropah Timur, tamadun Kristian dilihat lebih menyerlah biar pun empayar Othmaniah pernah bertapak selama 150 tahun.

Hampir kesemua tempat-tempat bersejarah yang dilawati memperlihatkan kehebatan dan kekuasaan empayar Rom dan Kristian.

Kelebihan yang mereka pertahan ssekarang ternyata berjaya menarik jutaan pelancong dari segenap pelosok dunia ke Eropah Timur.

Ini berbeza dengan negara kita yang mana lebih seronok mencipta senibina baru tanpa bersungguh-sungguh mempertahan bangunan tradisi lama.

0 ulasan:

Penafian

Segala video, gambar, artikel & fail yang dipostkan ke blog Realiti Insan adalah untuk bacaan umum semata-mata. Admin tidak terniat sama sekali untuk mempengaruhi fikiran pembaca blog ini. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini didapati daripada pelbagai sumber seperti website & daripada pelbagai blog. Jika anda adalah pemilik hakcipta atau pemilik sebarang bahan di dalam blog ini, sila hubungi admin untuk di remove atau memberi kredit ke blog tersebut. Untuk artikel atau entri yang ditulis oleh admin anda bebas untuk menyebarkkannya.

Kepada sesiapa yang ingin berkongsi sebarang cerita yang menarik boleh email terus cerita anda ke email kami: azizulhakim4647@gmail.com

busuk

Sertai Kami

Recommend on Google
Dikuasakan oleh Blogger.

Followers

Blog Archive

ping

My Ping in TotalPing.com Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! Malaysian Free Auto Backlink Exchange OverShopping Link Exchange Automatic Backlink