Home » , , , , , , , » Google Malaysia Kena Hacked Pakistan

Google Malaysia Kena Hacked Pakistan

Google Malaysia Kena Hacked PakistanGoogle Malaysia Kena Hacked Pakistan

Laman enjin carian Google Malaysia telah digodam semalam oleh penggodam yang menggelar diri mereka “Team Madleets”.
Serangan siber itu telah menyebabkan laman carian itu tidak boleh diakses selama beberapa jam sebelum memaparkan beberapa mesej dipercayai daripada penggodam berkenaan.
Kejadian itu dikatakan merupakan satu di antara serangan variasi menggunakan kod DNS.
Penggodam mendapat akses ke laman Google Malaysia melalui Pusat Informasi dan Rangkaian Malaysia sebelum menukar rekod DNS laman Google dengan kod dari server penggodam iaitu Madleets.
Di laman itu turut tertulis ‘Diserang oleh 1337′ atau ‘Struck by 1337′ dipercayai dilakukan oleh seorang individu di dalam sebuah kumpulan penggodam digelar 1337.
GoogleHacked01
1337 dipercayai telah menggodam beberapa laman web di beberapa buah negara sebelum ini.
Ada mesej yang pelik diberikan oleh penggodam itu yang berbunyi
“Kami berasa kami perlu memaklumkan kepada semua, bahawa kami tidak menggodam laman web sebagai contoh google.com.my kerana kebencian. Kami tidak membenci sesiapa, kami cintakan kemanusiaan. Sebenarnya tidak ada tujuan khusus untuk kami menggodam. Biarlah tujuan kami bukan kerana kebencian. Apapun alasannya, kami tidak mampu untuk menjelaskan kerana kami sayang kamu semua.
Menurut laman Facebook mereka dengan nama Madleets Official, mereka mendakwa perbuatan mereka tidak menyalahi etika alam siber dan hanya mendidik para pengguna internet cara bagaimana untuk menggelakkan anda dari digodam.

1 ulasan:

safwan zaki berkata...

Ini satu pengajaran yg bagus, selama ni laman web kat malaysia semua tak memuaskan, laman web utk sesuatu kementerian pun kebanyakannya tak memuaskan, tak dijaga, tak dikemaskini, tiada bantuan atau respon kpd pengguna yg merlukan.

Penafian

Segala video, gambar, artikel & fail yang dipostkan ke blog Realiti Insan adalah untuk bacaan umum semata-mata. Admin tidak terniat sama sekali untuk mempengaruhi fikiran pembaca blog ini. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini didapati daripada pelbagai sumber seperti website & daripada pelbagai blog. Jika anda adalah pemilik hakcipta atau pemilik sebarang bahan di dalam blog ini, sila hubungi admin untuk di remove atau memberi kredit ke blog tersebut. Untuk artikel atau entri yang ditulis oleh admin anda bebas untuk menyebarkkannya.

Kepada sesiapa yang ingin berkongsi sebarang cerita yang menarik boleh email terus cerita anda ke email kami: azizulhakim4647@gmail.com

busuk

Sertai Kami

Recommend on Google
Dikuasakan oleh Blogger.

Followers

Blog Archive

ping

My Ping in TotalPing.com Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! Malaysian Free Auto Backlink Exchange OverShopping Link Exchange Automatic Backlink