Home » , , , , , » Kedudukan Ikhwanul Muslimin Di Mesir Akan Ditetapkan Esok

Kedudukan Ikhwanul Muslimin Di Mesir Akan Ditetapkan Esok

Kedudukan Ikhwanul Muslimin Di Mesir Akan Ditetapkan Esok


Kedudukan Ikhwanul Muslimin Di Mesir Akan Ditetapkan Esok

Mahkamah Mesir telah menetapkan hari esok (Isnin) sebagai tarikh untuk memutuskan kedudukan pertubuhan Ikhwan Muslimin, lapor worldbulletin.
Seorang peguam telah memfailkan saman menuntut pertubuhan itu dibubarkan atas alasan bahawa penubuhannya "melanggar undang-undang".

Beliau juga menuntut penyitaan dana dan ibu pejabat pertubuhan tersebut.

Ikhwanul Muslimin telah didaftarkan sebagai sebuah NGO pada bulan Mac, dengan bekas pemimpin tertinggi Ikhwan Mahdi Akef sebagai pengerusi. Akef kini dipenjarakan atas tuduhan "menghasut melakukan keganasan."

Pentadbiran pertubujan itu tidak melibatkan kesemua pemimpin-pemimpin Ikhwan Muslimin atau Parti Kebebasan dan Keadilan (FJP).

Lembaga Pesuruhjaya Negeri Mesir, badan kehakiman ditugaskan untuk memerintah mengenai isu-isu pentadbiran, telah mencadangkan pembubaran pertubuhan Ikhwan Muslimin dan penutupan ibu pejabat Kaherah.

Pihak berkuasa juga meminta mahkamah membatalkan pendaftaran Ikhwan Muslimin yang dikeluarkan pada 13 Mac.

Hasan al-Banna menubuhkan Ikhwan Muslimin pada tahun 1928, sebagai tindak balas dan bantahan kepada keadaan keruntuhan Islam.

Beliau berhujah bahawa kejatuhan Islam adalah disebabkan oleh ajaran agama yang tidak efektif oleh para ulama dan kegagalan mereka untuk memelihara Islam dalam keadaan yang paling tulen.

Organisasi ini telah ditubuhkan bersama-sama enam orang lain. Hassan Al-Banna pada awalnya memlakan organisasi tersebut sebagai sebuah kelab pemuda dengan mengajar di kedai-kedai kopi. Populariti Ikhwan meningkat secara mendadak dalam tahun 1930-an dan diperluaskan aktivitinya di seluruh Mesir.

Beliau menubuhkan cawangan di seluruh Mesir dan membentuk ibu pejabat di Kaherah. Pada tahun 1936 Ikhwan itu mempunyai kira-kira 800 ahli, dan pada 1938, ia mempunyai lebih 200,000 ahli dengan 50 cawangan di Mesir.

0 ulasan:

Penafian

Segala video, gambar, artikel & fail yang dipostkan ke blog Realiti Insan adalah untuk bacaan umum semata-mata. Admin tidak terniat sama sekali untuk mempengaruhi fikiran pembaca blog ini. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini didapati daripada pelbagai sumber seperti website & daripada pelbagai blog. Jika anda adalah pemilik hakcipta atau pemilik sebarang bahan di dalam blog ini, sila hubungi admin untuk di remove atau memberi kredit ke blog tersebut. Untuk artikel atau entri yang ditulis oleh admin anda bebas untuk menyebarkkannya.

Kepada sesiapa yang ingin berkongsi sebarang cerita yang menarik boleh email terus cerita anda ke email kami: azizulhakim4647@gmail.com

busuk

Sertai Kami

Recommend on Google
Dikuasakan oleh Blogger.

Followers

Blog Archive

ping

My Ping in TotalPing.com Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! Malaysian Free Auto Backlink Exchange OverShopping Link Exchange Automatic Backlink