Home » , , , , » malu...usah dibuang semuanya

malu...usah dibuang semuanya

orang malu selalunya rugi..?? betul ka?? ramai orang cakap macamtu kan...
contohnya bila kita nak tampil kehadapan dan bersuara..kalau malu memang tak dapatlah..macamana nak hilangkan perasaan malu ni...




first sekali..
yakin pada diri sendiri..percaya kita akan berjaya melakukannya
fokus dan sentiasa bersedia...
tenang,,dan capat mendapat rentak dalam sesuatu situasi..

malu dengan gementar tu sama ke tak?? entah la..lain kot....

tapi bukan semua perasaan malu harus dibuang...tapi kurangkan jaa lah,..malu juga ada banyak faedahnya...

first sekali..malu akan menghindari seseorang dari gejala sosial..
kedua..malu akan membuatkan seseorang itu beringat sebelum melakukan sesuatu perkara..

Sifat malu atau (haya') adalah benteng iman. Kerana kita malu kepada Allah, malu kepada manusia dan kepada diri sendiri, maka kita terhalang daripada menjatuhkan maruah dengan perlakuan maksiat. Terbuka atau tersembunyi, sifat malu itulah yang menjadi benteng daripada suasana persekitaran yang merosakkan iman.....

2 ulasan:

Finaz Jaafar berkata...

malu tu perlu ada dalam diri manusia..tapi malu yang betul..bukan malu tak tentu pasal..

Khairil berkata...

malu juga sebahagian daripada keimanan...

Penafian

Segala video, gambar, artikel & fail yang dipostkan ke blog Realiti Insan adalah untuk bacaan umum semata-mata. Admin tidak terniat sama sekali untuk mempengaruhi fikiran pembaca blog ini. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini didapati daripada pelbagai sumber seperti website & daripada pelbagai blog. Jika anda adalah pemilik hakcipta atau pemilik sebarang bahan di dalam blog ini, sila hubungi admin untuk di remove atau memberi kredit ke blog tersebut. Untuk artikel atau entri yang ditulis oleh admin anda bebas untuk menyebarkkannya.

Kepada sesiapa yang ingin berkongsi sebarang cerita yang menarik boleh email terus cerita anda ke email kami: azizulhakim4647@gmail.com

busuk

Sertai Kami

Recommend on Google
Dikuasakan oleh Blogger.

Followers

Blog Archive

ping

My Ping in TotalPing.com Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! Malaysian Free Auto Backlink Exchange OverShopping Link Exchange Automatic Backlink