Home » , , , , , , » tips melegakan batuk dan sakit tekak..-selain dari makan ubat batuk-

tips melegakan batuk dan sakit tekak..-selain dari makan ubat batuk-



batuk..oh batuk..uhuk-uhuk..haha..
cuaca sekarang yang tak menentu mengakibatkan tekak kita terasa kering,,dan boleh menyebabkan batuk....

selain cuaca apa yang menyebabkan kita batuk?

-selalu minum air sejuk
-debu dan habuk
-persekitaran yang tak elok
-demam
macam-macam lagi...

bagi aku..aku memang tak suka makan ubat batuk..
walaupun ada yang suka minum sampai overdose..

sebab apa tak suka?

bila masuk dalam tekak terasa panas tekak aku..
bila dah minum ubat batuk..terus mengantuk..
bila bangun tidur kepala rasa pening-pening lalat..memang tak best..


apa yang kita perlu lakukan selain dari ambil ubat??

1- banyakkan minum air suam kosong..
2- tidak merokok
3- Air + nasi (sedikit sahaja, barang sebesar duit 50 sen. elok diambil yang dibahagian bawah) masukkan kedalam bekas Embunkan semalaman… esok minum la apa lagi…
4- 1 sudu plastik madu lebah. perahkan sedikit limau nipis dan selawat 3 kali…minum. 3 kali sehari. pagi tengahari dan malam..insyaallah akan baik dengan izin Allah s.w.t
5- Rendamkan sedikit kerak nasi dalam air suam. Apabila telah kembang, minum airnya pada setiap pagi.
6- ambil setengah sudu asam jawa dan rendamkan dalam air suam dicampurkan sedikit gula dan minum air tersebut

apa tunggu lagi..kurangkan mengambil bahan kimia dalam tubuh kita...

7 ulasan:

Khairil berkata...

aku try makan kicap dgn liamu nipis...berjaya hilangkan batuk kong kong kong...

azizul berkata...

khairil..bagus la...minum berapa liter kicap.??haha

bella luna berkata...

tips no 5, minum air kerak nasi?huhu, cam pelik je, tak pernah lagi dengar, first time,.nice info;)

Elih Japahar berkata...

Selalu minum air suam dgn limau nipis je..hehe

LoRd berkata...

Air sarsi bole hilangkan sakit tekak

AnieAzam berkata...

Air sarsi? Tipu ke betul ni!

Tanpa Nama berkata...

Org cakap air coke dpt redakan sakit tekak...tp tak penah lg cuba..

Penafian

Segala video, gambar, artikel & fail yang dipostkan ke blog Realiti Insan adalah untuk bacaan umum semata-mata. Admin tidak terniat sama sekali untuk mempengaruhi fikiran pembaca blog ini. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini didapati daripada pelbagai sumber seperti website & daripada pelbagai blog. Jika anda adalah pemilik hakcipta atau pemilik sebarang bahan di dalam blog ini, sila hubungi admin untuk di remove atau memberi kredit ke blog tersebut. Untuk artikel atau entri yang ditulis oleh admin anda bebas untuk menyebarkkannya.

Kepada sesiapa yang ingin berkongsi sebarang cerita yang menarik boleh email terus cerita anda ke email kami: azizulhakim4647@gmail.com

busuk

Sertai Kami

Recommend on Google
Dikuasakan oleh Blogger.

Followers

Blog Archive

ping

My Ping in TotalPing.com Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! Malaysian Free Auto Backlink Exchange OverShopping Link Exchange Automatic Backlink