Home » , , , » Sniper Abu Hamzah Menegakkan Revolusi Syria

Sniper Abu Hamzah Menegakkan Revolusi Syria


Sniper Abu Hamzah Menegakkan Revolusi Syria

Sniper Abu Hamzah Menegakkan Revolusi Syria


Sniper ini sangat terkenal di kalangan mujahidin wilayah Homs. Nama penuhnay adalah Ridwan Ahmad Nuhaili. Nama panggilannya adalah Abu Hamzah. Dikenali sebagai sniper tepat di kalangan mujahidin, dia diberi dijolokan Abu Hamzah Al-Qannash, atau Abu Hamzah penembak tepat.

Dia adalah sniper dari bandar Khalidiyah, seorang syahid di Homs dan simbol ketegaran rakyat muslim Syria di medan jihad.

Setiap peluru yang ditembakkan Abu Hamzah adalah untuk melindungi nyawa kanak-kanak, wanita dan orang tua di Homs dari ancaman peluru dan bayonet tentera rejim Nushairiyah Syria atau militia Syiah Shabihah akan menjadi sebab turunnya rahmat Allah bagi seorang sniper. Namanya akan dicatat dengan tinta emas sejarah dalam barisan mujahidin yang mengorbankan harta dan nyawanya untuk melindungi umatnya, memperjuangkan kemerdekaan dan menegakkan syariat Rabbnya.Abu Hamzah gugur dalam pertempuran pada hari Jumaat (8/2/2013) di masjid Khalidiyah, Homs. Penembak tepat ini gugur oleh peluru tentera rejim Nushairiyah Syria apabila dia melindungi ratusan orang kampungnya yang berdemonstrasi selepas solat Jumaat dengan mengusung slogan "Jumaat berpegang teguhlah kamu dengan tali Allah dan janganlah kamu berpecah belah".

Abu Hamzah telah gugur di jalan Allah. Namun namanya akan sentiasa tercatat dalam sejarah panjang jihad abad moden di Syria. Rakyat muslim Syria, khususnya penduduk bandar Khalidiyah dan daerah Homs pada umumnya akan sentiasa meriwayatkan sejarah ketegaran dan kepahlawanannya di medan jihad.

Semoga Allah menerima amal kebajikan Abu Hamzah Al-Qannash, menempatkannya pada syurga yang tertinggi Al-Firdaus dan memberikan kesabaran kepada keluarga yang ditinggalkannya. Rahmat Allah mengiringi kepergianmu, wahai Abu Hamzah dan redha Allah telah menunggumu, insya Allah.
AL- FATIHAH


0 ulasan:

Penafian

Segala video, gambar, artikel & fail yang dipostkan ke blog Realiti Insan adalah untuk bacaan umum semata-mata. Admin tidak terniat sama sekali untuk mempengaruhi fikiran pembaca blog ini. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini didapati daripada pelbagai sumber seperti website & daripada pelbagai blog. Jika anda adalah pemilik hakcipta atau pemilik sebarang bahan di dalam blog ini, sila hubungi admin untuk di remove atau memberi kredit ke blog tersebut. Untuk artikel atau entri yang ditulis oleh admin anda bebas untuk menyebarkkannya.

Kepada sesiapa yang ingin berkongsi sebarang cerita yang menarik boleh email terus cerita anda ke email kami: azizulhakim4647@gmail.com

busuk

Sertai Kami

Recommend on Google
Dikuasakan oleh Blogger.

Followers

Blog Archive

ping

My Ping in TotalPing.com Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! Malaysian Free Auto Backlink Exchange OverShopping Link Exchange Automatic Backlink