Home » , , , , , » Asteroid saiz kolam renang Olimpik hampiri bumi

Asteroid saiz kolam renang Olimpik hampiri bumi

Asteroid saiz kolam renang Olimpik hampiri bumi

Asteroid saiz kolam renang Olimpik hampiri bumi

WASHINGTON - Sebuah asteroid sebesar kolam renang Sukan Olimpik sedang menghampiri bumi pada jarak kira-kira 27,700 kilometer, antara jarak terdekat pernah diramalkan bagi objek bersaiz demikian.

Ia jauh lebih dekat berbanding dengan satelit geosynchronous dari orbit bumi tetapi tidak berdepan dengan risiko perlanggaran.

Asteroid itu mampu dilihat dalam keadaan gelap menggunakan teleskop.

Semalam sebuah meteor dari angkasa terhempas di timur Rusia, mengejutkan ramai dan mencederakan lebih 1,000 orang.

Alan Fitzsimmons dari Universiti Queens Belfast memberitahu BBC, asteroid sebesar kolam renang itu tiada kaitan dengan kejadian yang menimpa Rusia semalam, sebaliknya ia hanya  kosmik secara kebetulan muncul.

Asteroid akan mengorbit matahari dalam tempoh 368 hari iaitu tempoh yang sama bagi tahun di bumi tetapi ia tidak akan mengorbit melalui satah yang sama sepwrti bumi.

Ia bagaimanapun bakal menjunam ke arah timur Lautan Hindi dan boleh disaksikan dari Eropah Timur, Asia dan Australia.


Kredit

0 ulasan:

Penafian

Segala video, gambar, artikel & fail yang dipostkan ke blog Realiti Insan adalah untuk bacaan umum semata-mata. Admin tidak terniat sama sekali untuk mempengaruhi fikiran pembaca blog ini. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini didapati daripada pelbagai sumber seperti website & daripada pelbagai blog. Jika anda adalah pemilik hakcipta atau pemilik sebarang bahan di dalam blog ini, sila hubungi admin untuk di remove atau memberi kredit ke blog tersebut. Untuk artikel atau entri yang ditulis oleh admin anda bebas untuk menyebarkkannya.

Kepada sesiapa yang ingin berkongsi sebarang cerita yang menarik boleh email terus cerita anda ke email kami: azizulhakim4647@gmail.com

busuk

Sertai Kami

Recommend on Google
Dikuasakan oleh Blogger.

Followers

Blog Archive

ping

My Ping in TotalPing.com Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! Malaysian Free Auto Backlink Exchange OverShopping Link Exchange Automatic Backlink