Home » , » hikayat aku seorang student(untuk adik-adik lepasan spm)

hikayat aku seorang student(untuk adik-adik lepasan spm)

aku rasa kebanyakan yang baca ni adalah student..
kita dilahirkan..dan pada usia 5 atau 6 tahun ibu bapa kita menghantar ke tadika..
banyak perkara dan ilmu-ilmu asas yang kita belajar di tadika..mewarna-melukis,membaca-gaduh-gaduh dengan kawan..

sesi sekolah rendah pula bermula pada umur 7 tahun hingga 12 tahun..kita mula menduduki pepeeriksaan upsr..memang gila dengan tusyen time ni..hahhaa..pegi sekolah naik basikal..letih wo..time balik sekolah..nak pegi fardhu ain lagi..

setelah itu kita menyambung poengajian ke sekolah menengah...diri semakin matang dan semakin kenal dengan dunia...kita belajar dan belajar...

apabila tamat peperiksaan spm..kita rasakan diri kita telah merdeka sepenuhnya..
apabila result keluar..terimalah seadanya..

setelah itu kitalah yang membuat keputusan sendiri bagi meneruskan perjuangan mengejar ilmu ini..kita kenalah pandai memilih bidang.jangan silap nanti..pasti anda akan merungut..kenapa aku pilih bidang ni dulu susah laaa...pastikan bidang yang korang minat itu dipilih dan korang belajar apa hyang korang minat..ok..

sebenarnya semua ilmu ini berguna pada kita...korang mesti penah fikir time sekolah dulu..buat ape kita belajar math?buat ape kite belajar biologi,fizik,kimia...bab agama pula buat apa kita belajar syariah islamiah,al quran dan as sunnah,bahasa arab...ahhhh,,belajar je laaa bagi lulus..
sebenarnya apa yang kita pelajari ianya amat berguna dalam hidup kita sekarang dan jika bukan sekarang mungkin yang akan datang..

jadi pelajarilah ilmu sabagai bekalan hidup kita..
kejarlah ia sebagai panduan hidup.

sediakan payung sebelum hujan..agar kita tidak basah ditimpannya..

makin banyak ilmu,makin tinggi pangkat..makin merendahkanlah diri kita...ok


0 ulasan:

Penafian

Segala video, gambar, artikel & fail yang dipostkan ke blog Realiti Insan adalah untuk bacaan umum semata-mata. Admin tidak terniat sama sekali untuk mempengaruhi fikiran pembaca blog ini. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini didapati daripada pelbagai sumber seperti website & daripada pelbagai blog. Jika anda adalah pemilik hakcipta atau pemilik sebarang bahan di dalam blog ini, sila hubungi admin untuk di remove atau memberi kredit ke blog tersebut. Untuk artikel atau entri yang ditulis oleh admin anda bebas untuk menyebarkkannya.

Kepada sesiapa yang ingin berkongsi sebarang cerita yang menarik boleh email terus cerita anda ke email kami: azizulhakim4647@gmail.com

busuk

Sertai Kami

Recommend on Google
Dikuasakan oleh Blogger.

Followers

Blog Archive

ping

My Ping in TotalPing.com Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! Malaysian Free Auto Backlink Exchange OverShopping Link Exchange Automatic Backlink