Kiram bincang pengunduran Tentera Sulu dari Sabah

Kiram bincang "pengunduran"  Tentera Sulu dari SabahKiram bincang "pengunduran"  Tentera Sulu dari Sabah


SHAH ALAM: Selepas kemelut pencerobohan yang berlangsung masuk empat minggu, kerajaan Filipina dan Kesultanan Sulu kini berbincang untuk "pengunduran" penceroboh bersenjata Sulu Sultan Jamalul Kiram III dari Sabah.

Menteri Kerajaan Tempatan Mar Roxas dan adik Jamalul, Sultan Bantilan Esmail Kiram II pada Isnin mengadakan pertemuan tertutup di pejabat Roxas di Camp Crame, Bandar Quezon.

Ia merupakan pertemuan rasmi pertama kedua-dua wakil berkenaan sejak pertembungan antara anggota keselamatan Malaysia dengan kumpulan bersenjata Sulu yang diketuai oleh Agbimuddin Kiram di Kampung Tanduo, Lahad Datu 12 Februari lalu.

Kebuntuan tersebut bertukar ganas pada 1 March menyaksikan 54 penceroboh ditembak mati dan lapan anggota keselamatan Malaysia telah terbunuh dalam pertempuran antara kedua-dua pihak.

Tiada di antara Roxas atau Ismail mendedahkan butiran mengenai perbincangan itu, tetapi kedua-duanya menyatakan berpuas hati dengan perkembangan perbincangan tersebut.

"Kita boleh kata ia adalah tentang pengunduran," Roxas memberitahu wartawan Filipina yang dipetik dari portal Inquirer News.

Beliau yang diminta mengulas lanjut  berkata kerajaan Malaysia telah mengisytiharkan untuk tidak memberhentikan operasi ketenteraan melainkan Agbimuddin dan anggotanya meletakkan senjata.

"Mereka (Kiram) bertanyakan tentang proses dan mekanisma. Itu merupakan kebimbangan mereka," kata Roxas lagi.

Ditanya sama ada "pengunduran" bermaksud "menyerah", Roxas berkata: "Kita tidak perlu mengunakan terma sebegitu ketika ini. Adalah lebih baik jika kita tunggu jawatan sementara kita menyampaikan pertanyaan mereka (kepada Presiden Filipina)."

Sementara itu Esmail yang memberi respon mengenai mesyuarat berkenaan berkata pertemuan tersebut adalah untuk mencari jalan bagi menyelesaikan kemelut di Sabah.

"Kami berpuas hati dengan perbincangan (dengan Roxas), tetapi kami akan menunggu mesej dari Presiden (Aquino) selepas Roxas memberitahu beliau tentang mesyuarat tersebut," kata Esmail.

Esmail berkata Jamalul mengetahui tentang pertemuan dengan Roxas setelah memberitahu sultan itu pada Ahad. 

0 ulasan:

Penafian

Segala video, gambar, artikel & fail yang dipostkan ke blog Realiti Insan adalah untuk bacaan umum semata-mata. Admin tidak terniat sama sekali untuk mempengaruhi fikiran pembaca blog ini. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini didapati daripada pelbagai sumber seperti website & daripada pelbagai blog. Jika anda adalah pemilik hakcipta atau pemilik sebarang bahan di dalam blog ini, sila hubungi admin untuk di remove atau memberi kredit ke blog tersebut. Untuk artikel atau entri yang ditulis oleh admin anda bebas untuk menyebarkkannya.

Kepada sesiapa yang ingin berkongsi sebarang cerita yang menarik boleh email terus cerita anda ke email kami: azizulhakim4647@gmail.com

busuk

Sertai Kami

Recommend on Google
Dikuasakan oleh Blogger.

Followers

Blog Archive

ping

My Ping in TotalPing.com Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! Malaysian Free Auto Backlink Exchange OverShopping Link Exchange Automatic Backlink