Home » , , , , , , » Juruterbang\Pilot Wanita Cantik Yang Pertama Di Malaysia

Juruterbang\Pilot Wanita Cantik Yang Pertama Di Malaysia

Juruterbang\Pilot Wanita Cantik Yang Pertama Di Malaysia | Pilot Tercantik Pertama Di Malaysia


Juruterbang\Pilot Wanita Cantik Yang Pertama Di Malaysia | Pilot Tercantik Pertama Di Malaysia


Captain Norashikin Onn rasmi telah mendapat lesen sebagai juruterbang. Norashikin merupakan juruterbang wanita pertama di Malaysia.

Pilot Pengangkutan AirAsia ini baru saja mendapat gelaran Anugerah Kesatria Puteri dari kerajaan Malaysia.

“Saya sangat senang kerajaan memberikan banyak perhatian kepada pencapaian wanita,” jelas Norashikin seperti dipetik The Star, Isnin (26/11/2012).

Wanita berusia 44 tahun ini juga menjadi yang pertama sebagai Flight Commander di AirAsia. Ia juga yang mencatatkan sejarah sebagai wanita pertama yang mengendalikan pesawat berbadan lebar untuk penerbangan komersial di Malaysia.

Ia memberi mesej kepada semua wanita di dunia. Apa yang di-impikan boleh diraih dengan usaha dan jerih payah.

“Tidak ada yang tidak mungkin. Reach for the skies,” tuturnya.
AirAsia sendiri merupakan syarikat penerbangan kos penjimat dan terbesar di Asia. AirAsia mempunyai rangkaian laluan luas iaitu lebih daripada 100 laluan yang meliputi destinasi-destinasi di Asia dan Australia.

Dalam kurun waktu 10 tahun beroperasi, AirAsia telah menerbangkan lebih daripada 140 juta penumpang dan menambah jumlah armadanya dari hanya dua pesawat hingga menjadi lebih dari 100 pesawat

0 ulasan:

Penafian

Segala video, gambar, artikel & fail yang dipostkan ke blog Realiti Insan adalah untuk bacaan umum semata-mata. Admin tidak terniat sama sekali untuk mempengaruhi fikiran pembaca blog ini. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini didapati daripada pelbagai sumber seperti website & daripada pelbagai blog. Jika anda adalah pemilik hakcipta atau pemilik sebarang bahan di dalam blog ini, sila hubungi admin untuk di remove atau memberi kredit ke blog tersebut. Untuk artikel atau entri yang ditulis oleh admin anda bebas untuk menyebarkkannya.

Kepada sesiapa yang ingin berkongsi sebarang cerita yang menarik boleh email terus cerita anda ke email kami: azizulhakim4647@gmail.com

busuk

Sertai Kami

Recommend on Google
Dikuasakan oleh Blogger.

Followers

Blog Archive

ping

My Ping in TotalPing.com Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! Malaysian Free Auto Backlink Exchange OverShopping Link Exchange Automatic Backlink