Home » , , , , » Minyak Yuyi Cap Limau Ada Lemak Babi

Minyak Yuyi Cap Limau Ada Lemak Babi

Minyak Yuyi Cap Limau Ada Lemak Babi




































Minyak Yuyi Cap Limau Ada Lemak Babi


Terkejut aku baca satu shared photo di Facebook, tentang hebahan seorang wanita yang mengatakan bahawa wujudnya unsur babi dalam minyak angin khas untuk bayi jenama Minyak Yuyi Cap Limau.

Sebetulnya, aku sendiri tidak pasti sejauh mana kesahihan maklumat tersebut. Tetapi, ada pula beberapa orang lain yang menyatakan perkara sama. Iaitu, penjual minyak ubat warga Cina sendiri yang mengaku adanya unsur babi dalam minyak angin tersebut.


[Sumber: Facebok] Dirahsiakan atas sebab keselamatan










Lepas tu aku wat research sikit..tp takde lah sampai g kilang yuyi tu , amik sample then test dlm tabung uji hahaha..google je..rupa2nya kes keraguan halal minyak yuyi ni dari tahun 2011 lg dh wujud..ada dibincangkan dlm radio IKIM..minyak yuyi memang takde LOGO halal

Ini tahun 2011..ada lgi sorang cina tegur melayu












Minyak yuyi cap limau tak pernah mintak sijil halal. Jakim dh jawab dorang tak mintak sijil halal...memang sentuh babi tak haram cuma kena jamak je..tapi masalahnya minyak yuyi menyerap masuk dlm kulit..so tak leh kata external used je..pada pandangan aku tak haram pakai cuma syubhah je..iaitu meragukan..dlm mazhab syafie kita dilarang guna bende yg syubhah..mazhab lain tak sure plak aku...bab syubhah ni klau nk dibincangkan sampai pagi esok tak abis..ada kitab citer pasal syubhah je dh berpuluh muka surat..

kita tgk plak ingredient dia 

peppermint oil,clove oil,menthol,borneol,cortex cinnamoni,resina calamus draco,nutmeg oil,light liquid paraffin

sebab,setahu aku peppermint oil is not made of khinzir,clove from herbs, just found out borneol is plant-basic,cinnamonon is plant basic too,and...resina calamus draco(from the word resin kita dah tau from getah tumbuh2an),nutmeg(buah pala), light liquid paraffin ni tak sure sbb dia boleh datang dr mcm2 source..dak kimia tau kot hehe

Klau logik akal plak takkan org cina saje2 reka cerita..dorang jugak yg rugi kan...so kesimpulannya..try alternatif lain dulu mcm minyak telon or minyak biyani mestika.klau tak berkesan gak dan ubat lain pun tak berkesan baru pakai minyak yuyi..last resort..itu dipanggil darurah.memudaratkan kalau tak pakai..jadi boleh pakai..sama mcm kes dlm hutan takde makanan leh mkn lah..tp tak sanggup aku nk mkn klau takde makanan skali pun dlm hutan..makan daun dulu hehehe

Bulan januari 2012 aritu dh ada pengguna tepon jakim..latest bulan 12 ni tak tau ape status skang..
































0 ulasan:

Penafian

Segala video, gambar, artikel & fail yang dipostkan ke blog Realiti Insan adalah untuk bacaan umum semata-mata. Admin tidak terniat sama sekali untuk mempengaruhi fikiran pembaca blog ini. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini didapati daripada pelbagai sumber seperti website & daripada pelbagai blog. Jika anda adalah pemilik hakcipta atau pemilik sebarang bahan di dalam blog ini, sila hubungi admin untuk di remove atau memberi kredit ke blog tersebut. Untuk artikel atau entri yang ditulis oleh admin anda bebas untuk menyebarkkannya.

Kepada sesiapa yang ingin berkongsi sebarang cerita yang menarik boleh email terus cerita anda ke email kami: azizulhakim4647@gmail.com

busuk

Sertai Kami

Recommend on Google
Dikuasakan oleh Blogger.

Followers

Blog Archive

ping

My Ping in TotalPing.com Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! Malaysian Free Auto Backlink Exchange OverShopping Link Exchange Automatic Backlink