Gadis Muda Mati Ketika Bersunat

Gadis Muda Mati Ketika Bersunat

Suhair al-Bata'a


Gadis Muda Mati Ketika Bersunat

KAHERAH - Seorang gadis berumur 13 tahun tewas saat sedang di sunat. Amalan sunat bagi perempuan memang marak dilakukan di kawasan Timur Tengah.

Ibu bapa Suhair al-Bata'a membawa anaknya ke doktor. Dia disunat bersama tiga gadis lain."Kami meninggalkan anak kami kepada doktor dan jururawat. Kami menunggu berjam-jam berharap anak kami siuman, namun dia ternyata meninggal, "ujar sang ayah Mohammed Ibrahim, seperti dikutip Al Arabiya, Senin (10/6/2013).


"Saya ingin doktor itu diadili agar anak saya mendapat keadilan," katanya.Polis telah menangkap sang doktor. Mereka juga melakukan bedah siasat untuk menentukan sebab kematian Bata'a.


Amalan sunat bagi perempuan sebenarnya dikecam banyak pihak. Amalan itu dianggap bentuk penyiksaan dan melanggar hak asasi manusia.


Pemerintah Mesir sudah melarang amalan itu sejak 1996. Namun, masih banyak keluarga di Mesir yang menjalankannya secara haram.

x

0 ulasan:

Penafian

Segala video, gambar, artikel & fail yang dipostkan ke blog Realiti Insan adalah untuk bacaan umum semata-mata. Admin tidak terniat sama sekali untuk mempengaruhi fikiran pembaca blog ini. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini didapati daripada pelbagai sumber seperti website & daripada pelbagai blog. Jika anda adalah pemilik hakcipta atau pemilik sebarang bahan di dalam blog ini, sila hubungi admin untuk di remove atau memberi kredit ke blog tersebut. Untuk artikel atau entri yang ditulis oleh admin anda bebas untuk menyebarkkannya.

Kepada sesiapa yang ingin berkongsi sebarang cerita yang menarik boleh email terus cerita anda ke email kami: azizulhakim4647@gmail.com

busuk

Sertai Kami

Recommend on Google
Dikuasakan oleh Blogger.

Followers

Blog Archive

ping

My Ping in TotalPing.com Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! Malaysian Free Auto Backlink Exchange OverShopping Link Exchange Automatic Backlink