Hari Syria Sedunia Bakal Diadakan 14 JUN 2013

Hari Syria Sedunia Bakal Diadakan 14 JUN 2013


Hari Syria Sedunia Bakal Diadakan 14 JUN 2013

HARI SYRIA SEDUNIA
JUMAAT, 14 JUN 2013


Dewan Pemuda PAS Malaysia akan menghantar memo ke kedutaan Syria bagi mengutuk keganasan yang semakin menular dan tragedi pembunuhan masyarakat muslim sunni dan mustadhafin serta penggunaan gas beracun.

Serahan memo dan himpunan aman tersebut akan diadakan pada :

Tarikh : 14 Jun 2013
Hari : Jumaat
Masa : Seusai Solat Jumaat
Lokasi : hadapan kedutaan Syria. [ solat jumaat boleh pilih masjid yang berdekatan dan paling hampir ]

Semua pemuda / pemudi serta warga prihatin dijemput hadhir untuk membantah keganasan dan menunjukkan solidariti kita terhadap insan tertindas.

Nasrudin Hassan
www.facebook.com/ustaztantawi


Mujahidin Syria


1. Krisis Syria telah berlanjutan 2 tahun. Sejak 15 Mac hingga 15 Mac 2013.

2. Kini lebih 1.6 juta rakyat Syria menjadi pelarian dan hampir 100 ribu rakyat terbunuh.

3. Para alim ulama' menegaskan kebangkitan rakyat Syria adalah jihad dan mati mereka kerananya adalah syahid.

4. Justeru itu saya menyeru agar seluruh rakyat dan warga prihatin di negara ini tanpa mengira perbedaan agama, kaum dan politik berkumpul di hadapan Kedutaan Syria pada hari jumaat ini bersamaan 14 JUN 2013 sejurus selesai solat Jumaat bagi menyatakan bantahan dan kutukan keras kita terhadap campurtangan asing, keganasan, pertumpahan darah dan kekejaman yang dilakukan ke atas rakyat Syria

5. Sewajarnya kita menunjukkan solidariti kita terhadap insan yang tertindas menjadi mangsa kekejaman dan gas beracun. Sungguhpun Syrianun beribu kilometer, namun kekejaman dan keganasan yang berlaku tidak mungkin membuatkan kita kaku membatu diri.

6. Saya juga menyeru agar sebelum turun berhimpun dan menyerahkan memorundum kecaman ke Kedutaan Syria, seluruh masjid mengadakan solat hajat memohon pertolongan Allah swt dan sekaligus memusnahkan mereka yang kejam, ganas dan tidak berhati perut.

7. Penyertaan dan solidariti dari pihak NGO dan orang perseorangan sangat dialu - alukan bagi meningkatkan tekanan ke atas pihak berkuasa Syria supaya segera mengambil langkah menghentikan keganasan dan menerima campur tangan asing. Juga tekanan ke atas badan - badan dunia yang berauthoriti agar mengusahakan kedamaian dan keselamatan rakyat Syria dan mengambil tindakan tegas kepada penjenayah kejam yang membunuh rakyat Syria.

8. Diulangi :

Tarikh : 14 Jun 2013 


Hari : Jumaat 

Masa : sejurus selesai solat jumaat.
Tempat : Kedutaan Syria Kuala lumpur (Embassy of the Syrian Arab Republic) No. 93, Jalan U Thant, 55000 Kuala Lumpur


9. Kita juga mendesak agar ketajaan Malaysia segera menyatakan sikap untuk mengutuk kekejaman ini dan mengadakan Sidang Khas Parlimen bagi membincang dan mengambil keputusan dan tindakan rasmi kerajaan Malaysia terhadap krisis kemanusiaan yang berlaku di bumi Syam itu.

10. Ayuh nyatakan kebersamaan dan penyertaan saudara untuk menentang kezaliman dan kekejaman manusia banjingan ini. Temui anda di sana.

Oleh :
Nasrudin bin Hassan
Ketua DPP Malaysia

AYUH SAUDARA SEAGAMA, TIDAK KIRA APA FAHAMAN POLITIK KITA, BERSATULAH KITA DALAM MEMPERJUANGKAN NASIB SAUDARA KITA DI SYRIA. ISLAM ITU BERSAUDARA

0 ulasan:

Penafian

Segala video, gambar, artikel & fail yang dipostkan ke blog Realiti Insan adalah untuk bacaan umum semata-mata. Admin tidak terniat sama sekali untuk mempengaruhi fikiran pembaca blog ini. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini didapati daripada pelbagai sumber seperti website & daripada pelbagai blog. Jika anda adalah pemilik hakcipta atau pemilik sebarang bahan di dalam blog ini, sila hubungi admin untuk di remove atau memberi kredit ke blog tersebut. Untuk artikel atau entri yang ditulis oleh admin anda bebas untuk menyebarkkannya.

Kepada sesiapa yang ingin berkongsi sebarang cerita yang menarik boleh email terus cerita anda ke email kami: azizulhakim4647@gmail.com

busuk

Sertai Kami

Recommend on Google
Dikuasakan oleh Blogger.

Followers

Blog Archive

ping

My Ping in TotalPing.com Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! Malaysian Free Auto Backlink Exchange OverShopping Link Exchange Automatic Backlink