Home » , , , , , , » iOS 7 Diperkenalkan Dengan Rasminya Oleh Apple | Spesifikasi iOS 7

iOS 7 Diperkenalkan Dengan Rasminya Oleh Apple | Spesifikasi iOS 7

iOS 7 Diperkenalkan Dengan Rasminya Oleh Apple | Spesifikasi iOS 7

IOS 7

iOS 7 Diperkenalkan Dengan Rasminya Oleh Apple | Spesifikasi iOS 7

Awal pagi semalam (11 Jun 2013) merupakan masa yang dinanti – nantikan oleh peminat Apple di Malaysia dan juga seluruh dunia untuk melihat produk baharu yang bakal ditawarkan oleh mereka kepada pengguna bersempena majlis Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) yang dilangsungkan di San Francisco.
Video WWDC 2013 Keynote boleh ditonton menerusi link berikut. Anda disyorkan menggunakan browser Safari : http://www.apple.com/apple-events/june-2013/
iOS 7

Antara produk yang paling dinantikan sudah semestinya pengenalan iOS 7. Secara ringkas, dapat dirumuskan bahawa versi kali ini merupakan perubahan secara besar – besaran ke atas iOS semenjak kali pertama diperkenalkan pada 2007 (iPhone). iOS ini menampilkan ciri skinny dan flat user interface.
Produk lain yang turut diperkenalkan adalah seperti ; OSX MaverickMac ProNew MacBook Air, iTunes Radio

iOS 7 is completely redesigned with subtle motion, an elegant color palette and distinct, functional layers that make it feel more alive. The typography has been refined for a cleaner, simpler look, and the use of translucency and motion makes even simple tasks more engaging. iOS 7 has hundreds of great new features, including Control Center, Notification Center, improved Multitasking, AirDrop, enhanced Photos, Safari, Siri and introduces iTunes Radio, a free Internet radio service based on the music you listen to on iTunes.

Ciri – Ciri Utama iOS 7

Berikut merupakan ciri – ciri yang menarik perhatian  :
 • Control Center – Akses cepat dan mudah. Dengan hanya satu swipe dari bahagian bawah skrin, pengguna diberikan akses kepada kawalan Airplane Mode, Wi-Fi, Bluetooth, Do Not Disturb, AirPlay, Clock, Camera, Calculator, Flashlight, dan screen brightness.
 • Notification Center – Dipaparkan secara terus menerusi skrin Lock untuk membolehkan pengguna melihat semua notification dengan mudah.
 • Multitasking – Multitasking di iOS 7 telah ditingkatkan menerusi penggunaan API yang baharu.
 • Safari – User Interface Safari telah direka semula membolehkan pengguna melihat lebih banyak kandungan.
 • Siri – Dilengkapi dengan suara lelaki dan wanita yang baru termasuk integrasi carian Twitter.
 • Music – Aplikasi Music telah direka bentuk dan memuatkan iTunes Radio(perkhidmatan radio Internet percuma yang memaparkan lebih daripada 200 stesen dan katalog muzik dari iTunes Store).
 • Find My iPhone Activation Lock – Ciri ini telah dipertingkatkan dan cukup berguna memandangkan kejadian kecurian smartphone yang semakin berleluasa. Ia memerlukan Apple ID dan kata laluan sebelum anda boleh mematikan fungsi Find My iPhone, memadam data atau mengaktifkan semula peranti selepas dipadamkan secara remote.

Ciri – ciri Tambahan iOS 7

 • Aplikasi Photos yang ditambah dengan fungsi Moments.
 • AirDrop
 • Night Mode (Maps)
 • Phone, FaceTime dan Messages menghalang nombor dan pemanggil tertentu daripada menghubungi anda. (Ini merupakan ciri yang paling menjadi tumpuan saya. Buat masa ini, saya belum perolehi sebarang maklumat lanjut tentang fungsi call blocker ini).
Untuk mendapatkan maklumat lengkap tentang iOS 7, sila rujuk di link berikut : http://www.apple.com/ios/ios7/

Senarai Peranti Yang Disokong

iOS 7 akan dikeluarkan sebagai sebahagian free firmware update pada musim luruh 2013 (September – Disember) dan akan disokong oleh peranti berikut : iPhone 4, 4S, 5, iPod touch (generasi kelima), iPad 2 ke atas dan iPad mini.
iOS 7 Compatibility
Kita tunggu dan lihat kesudahannya.

0 ulasan:

Penafian

Segala video, gambar, artikel & fail yang dipostkan ke blog Realiti Insan adalah untuk bacaan umum semata-mata. Admin tidak terniat sama sekali untuk mempengaruhi fikiran pembaca blog ini. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini didapati daripada pelbagai sumber seperti website & daripada pelbagai blog. Jika anda adalah pemilik hakcipta atau pemilik sebarang bahan di dalam blog ini, sila hubungi admin untuk di remove atau memberi kredit ke blog tersebut. Untuk artikel atau entri yang ditulis oleh admin anda bebas untuk menyebarkkannya.

Kepada sesiapa yang ingin berkongsi sebarang cerita yang menarik boleh email terus cerita anda ke email kami: azizulhakim4647@gmail.com

busuk

Sertai Kami

Recommend on Google
Dikuasakan oleh Blogger.

Followers

Blog Archive

ping

My Ping in TotalPing.com Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! Malaysian Free Auto Backlink Exchange OverShopping Link Exchange Automatic Backlink