Home » , , , , » Cara Orang Korea Atasi Anak Yang Malas

Cara Orang Korea Atasi Anak Yang Malas


“Orang tua menghantar saya ke kem-kem ini kerana saya telah sebahagian besar bermain game komputer”.
Di kalangan orang tua di Korea Selatan (Republik Korea) punya pendekatan unik untuk mendidik anak-anak mereka dari hanya bermain game komputer dan menonton televisyen. Supaya tidak malas, para kanak-kanak dihantar ke kem tentera.
Menurut stesen televisyen ABC News, anak-anak yang rata-rata mula memasuki kumpulan usia remaja ini menjalani suatu program yang sangat berat, yang dibuka pada akhir Disember lalu. Selama sepuluh jam setiap hari, kira-kira lebih dari 180 peserta harus menjalani gerak badan dan ketahanan fizikal ala tentera.
Bahkan, mereka perlu membuka baju untuk merasakan sejuknya cuaca di luar bilik. Apalagi cuaca di Korea Selatan tengah bersalji sekarang. Suhu di Kota Ansan, yang menjadi lokasi latihan, mencapai minus 8 darjah celcius.
“Orang tua menghantar saya ke kem-kem ini kerana saya sudah kebanyakan bermain game komputer setiap hari,” kata seorang kanak-kanak berusia 15 tahun bernama Kang Han-sol. Dengan menjalani latihan ala tentera itu, menurut Kang, dia diharapkan menjadi disiplin dan giat belajar berbanding terlalu asyik bermain.
“Akhir-akhir ini, ramai murid yang sudah jadi egois dan kurang berdikari,” kata seorang pelatih bernama Park Tea-joon.

0 ulasan:

Penafian

Segala video, gambar, artikel & fail yang dipostkan ke blog Realiti Insan adalah untuk bacaan umum semata-mata. Admin tidak terniat sama sekali untuk mempengaruhi fikiran pembaca blog ini. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini didapati daripada pelbagai sumber seperti website & daripada pelbagai blog. Jika anda adalah pemilik hakcipta atau pemilik sebarang bahan di dalam blog ini, sila hubungi admin untuk di remove atau memberi kredit ke blog tersebut. Untuk artikel atau entri yang ditulis oleh admin anda bebas untuk menyebarkkannya.

Kepada sesiapa yang ingin berkongsi sebarang cerita yang menarik boleh email terus cerita anda ke email kami: azizulhakim4647@gmail.com

busuk

Sertai Kami

Recommend on Google
Dikuasakan oleh Blogger.

Followers

Blog Archive

ping

My Ping in TotalPing.com Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! Malaysian Free Auto Backlink Exchange OverShopping Link Exchange Automatic Backlink