Home » , , , » Jom Berikrar sebagai penderma organ secara online

Jom Berikrar sebagai penderma organ secara onlineuntuk pengetahuan orang ramai kini boleh mengisi borang ikrar sebagai penderma organ secara online di laman web  " A Give For Life "

untuk pengetahuan aku dah lama menjadi salah seorang pengikrar penderma organPelbagai persoalan bermain di fikiran terutama sama ada Islam benarkan atau tidak menderma organ?

Antara sebabnya, pemindahan organ adalah satu kaedah rawatan yang tidak disebut secara spesifik di dalam al-Quran mahupun sunnah Rasulullah SAW.

Bagaimanapun, pada tahun 1970, Majlis Fatwa Kebangsaan mengharuskan pendermaan organ daripada penderma kadaverik (selepas mati) kepada penderma hidup.

Ini adalah sebahagian pedoman rujukan tentang hukum untuk menderma organ 

1. Pemindahan organ

a)     Memindahkan organ seseorang pesakit daripada satu bahagian daripada tubuhnya ke bahagian lain tubuhnya juga.

        Hukumnya : Harus, dengan syarat :
    i. Kepastian manfaat yang bakal diperoleh adalah lebih tinggi daripada mudarat yang mungkin menimpa hasil pemindahan.
    ii. Pemindahan tersebut tidak menyebabkan mana-mana anggota yang diambil, hilang upaya daripada menjalankan fungsi asalnya.

b)     Memindahkan organ seseorang pesakit kepada pesakit lain.
         Hukumnya : Harus , dengan syarat :
    i. Ia terdiri daripada anggota yang akan pulih dan boleh tumbuh semula seperti darah dan kulit.
    ii. Mestilah penderma mempunyai keahlian dari sudut umur dan akal dalam membuat keputusan tersebut.

c)     Memanfaatkan sebahagian anggota yang dipisahkan dari tubuh kerana keperluan akibat sakit tertentu, lalu didermakannya untuk orang lain. Seperti kornea mata
        Hukumnya : Harus dengan syarat manfaat melebihi mudarat.

d)     Memindahkan organ yang boleh menyebabkan kematian penderma seperti jantung
        Hukumnya : Haram

e)     Memindahkan organ yang boleh menghilang upayakan fungsi anggota tersebut daripada tugas utamanya dalam keadaan tidak mengancam nyawa penderma. Seperti derma kornea mata kedua-duanya, kedua-dua tangannya.
        Hukumnya : Haram, kiranya didermakan hanya sebelah kornea, terdapat khilaf di kalangan fuqaha, yang lebih kuat adalah haram kecuali kiranya tersangat diperlukan.

f)     Memindahkan anggota mayat kepada seorang yang hidup yang hidupnya bergantung kepada anggota itu.
        Hukumnya : Harus, dengan syarat mendapat keizinan si mati (sebelum matinya) atau warisnya selepas matinya atau izin pemerintah kiranya si mati tidak diketahui warisnya.

g)     Memindahkan organ binatang kepada manusia
        Hukumnya : Harus, dengan syarat haiwan yang halal dimakan dagingnya.

h)     Menjual organ-organ yang ingin dipindahkan atau penderma mengambil bayaran yang ditetapkan hasil organnya
        Hukumnya : Haram, kecuali jika si penerima atau mana-mana pihak ketiga memberi hadiah secara sumbangan penghargaan tanpa ditetapkan sebelumnya.

Daftarlah sekarang di 
A Give For Life

KLIK= sini

0 ulasan:

Penafian

Segala video, gambar, artikel & fail yang dipostkan ke blog Realiti Insan adalah untuk bacaan umum semata-mata. Admin tidak terniat sama sekali untuk mempengaruhi fikiran pembaca blog ini. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini didapati daripada pelbagai sumber seperti website & daripada pelbagai blog. Jika anda adalah pemilik hakcipta atau pemilik sebarang bahan di dalam blog ini, sila hubungi admin untuk di remove atau memberi kredit ke blog tersebut. Untuk artikel atau entri yang ditulis oleh admin anda bebas untuk menyebarkkannya.

Kepada sesiapa yang ingin berkongsi sebarang cerita yang menarik boleh email terus cerita anda ke email kami: azizulhakim4647@gmail.com

busuk

Sertai Kami

Recommend on Google
Dikuasakan oleh Blogger.

Followers

Blog Archive

ping

My Ping in TotalPing.com Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! Malaysian Free Auto Backlink Exchange OverShopping Link Exchange Automatic Backlink