Home » , , , , , , » Tahukah Anda Jeans Levi's 501 Yang Pertama Dibuat Dari Fiber Ganja

Tahukah Anda Jeans Levi's 501 Yang Pertama Dibuat Dari Fiber GanjaSEJARAH JEANS LEVIS

Seluar Jeans pertama sekali dibuat di Genoa, Italia pada tahun 1560-an. Seluar  ini biasa dipakai oleh  angkatan laut pada masa itu. seluar yang biasa disebut orang Perancis dengan sebutan “bleu de GĂ©nes“, yang bermaksud biru Genoa ini, NAmun pertama seluar jeans yang pertama diperbuat  dan dipakai di Eropah, tetapi hanya sebagai fashion, jeans akhirnya dipopularkan di AS oleh Levi Strauss, orang muda yang mencuba mencari nasib baik ke San Francisco sebagai pedagang pakaian. Ketika itu, AS sedang dilanda demam emas.

Orang yang pertama kali mempopularkan seluar dengan bahan Jeans ini di Amerika adalah Levi Strauss. Levi adalah seorang pemuda yang mencuba menjalankan perniagaan di San Fransisco dengan menjadi penjual pakaian. ketika itu di Amerika sedang dilanda demam emas. keUntungan memang tak dapat di nyatakan, kain dagangan Levi Straus pun habis terjual kecuali segulung kain untuk membuat khemah yang terbuat dari kain kanvas dari ektrak fiber ganja.


Lalu kain kanvas untuk membuat khemah dari ganja tersebut ia potong dan dibuat menjadi beberapa seluar  dan dijual kepada para pekerja lombong emas di Amerika. Hasilnya pun sangat memuaskan, para pekerja di lombong emas sangat menyukai seluar buatan Levi Strauss karena tahan lama dan tidak mudah rosak. Strauss berusaha menangkap peluang tersebut dengan menyempurnakan seluar yang akan dibuatnya kembali.
 jeans terkenal “Levis” pernah mendapat reputasi atas kekuatan dan ketahanannya ketika dibuat dari bahan kanvas hemp.

ramai pekerja lombong emas menyukai dan  membeli seluar dari Levi Strauss dan telah menjadi seluar rasmi pekerja lombong emas di Amerika. Sehinggakan mereka menggelarkan seluar buatan Levis dengan istilah “those pants of Levi`s” yang ertinya Celana si Levi.

melihat dengan perkembangan jualan seluar levis,ia telah membuat pengusaha Jakob Davis tertarik dan mengajaknya untuk bekerja sama.

Pada tahun 1880 kerja sama tersebut melahirkan fabrik seluar jeans pertama di dunia. Produk design jeans mereka yang pertama diberi nama Levi’s 501. Produk ini di direka khas untuk para pekerja lombong emas. Memiliki 5 poket dalam satu celana yaitu 2 di depan, 2 di belakang, dan 1 saku kecil di dalam saku depan sebelah kanan.

poket kecil yang dibuat didalam poket seluar jeans itu  berfungsi berfungsi sebagai saku tempat menyimpan butiran emas yang kecil – kecil yang didapat oleh para penambang emas. Dan sampai saat ini Celana Jeans Levis tetap mendesain celananya dengan saku kecil tersebut di produknya untuk mengingat sejarah keberhasilan celana jeans tersebut.1 ulasan:

Sayidah Nafisah Ruslan berkata...

oh..begini kisah nya... baru tahu..
tapi jeans ni memang terbaik.. dan mahal..haha

Penafian

Segala video, gambar, artikel & fail yang dipostkan ke blog Realiti Insan adalah untuk bacaan umum semata-mata. Admin tidak terniat sama sekali untuk mempengaruhi fikiran pembaca blog ini. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini didapati daripada pelbagai sumber seperti website & daripada pelbagai blog. Jika anda adalah pemilik hakcipta atau pemilik sebarang bahan di dalam blog ini, sila hubungi admin untuk di remove atau memberi kredit ke blog tersebut. Untuk artikel atau entri yang ditulis oleh admin anda bebas untuk menyebarkkannya.

Kepada sesiapa yang ingin berkongsi sebarang cerita yang menarik boleh email terus cerita anda ke email kami: azizulhakim4647@gmail.com

busuk

Sertai Kami

Recommend on Google
Dikuasakan oleh Blogger.

Followers

Blog Archive

ping

My Ping in TotalPing.com Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! Malaysian Free Auto Backlink Exchange OverShopping Link Exchange Automatic Backlink