Home » , , , » Tun Mahathir terima anugerah Master Foreign Going

Tun Mahathir terima anugerah Master Foreign Going

Tun Mahathir terima anugerah Master Foreign Going

Tun Mahathir terima anugerah Master Foreign GoingSHAH ALAM 8 Mei - Tun Dr Mahathir Mohamad malam ini dianugerahkan pangkat 'Master Foreign Going' yang membawa gelaran Kapten bagi mengiktiraf jasa-jasa beliau terhadap kemajuan dalam bidang maritim di negara ini.
Anugerah tersebut diberikan oleh Persatuan Malim-malim Pelabuhan Malaysia (MHAPA) dalam Majlis Makan Malam Mutiara Negara Kilauan Bangsa di sini.

Bekas Perdana Menteri berkata, malim pelabuhan mempunyai peranan penting dalam proses navigasi kapal dan menjadi individu pertama yang boleh menghidu sebarang kemungkinan tidak baik di kawasan perairan negara.
''Mereka merupakan mata dan telinga kerajaan dalam aspek pengekalan, perlindungan dan pemeliharaan kedaulatan perairan negara, kepentingan dan keselamatan pelayaran, sumber-sumber semula jadi marin dan alam sekitar terutama di pelabuhan utama negara, Pelabuhan Klang.

''Ini bagi menjamin keselamatan pelabuhan dan adalah wajib dari semasa ke semasa, kerajaan dan seluruh industri maritim negara meningkatkan keselamatan pemaliman," katanya ketika berucap dalam Majlis Makan Malam Mutiara Negara Kilauan Bangsa malam ini.

Yang turut hadir Ketua Pengarah Jabatan Laut, Kapten Datuk Ahmad Othman dan Presiden MHAPA, Kapten Mahadhir Che Ismail.

Dr. Mahathir yang juga penaung kehormat MHAPA berkata, tindakan awal yang dilakukan oleh para malim pelabuhan akan menyelamatkan persekitaran laut, semua pengguna pelabuhan, perdagangan, industri dan masyarakat tempatan.

Dalam pada itu, beliau mengucapkan syabas kepada MHAPA kerana berjaya menubuhkan sebuah persatuan yang menggabungkan para malim dari seluruh pelabuhan di negara ini.

''Saya harap agar persatuan ini akan diiktiraf oleh kerajaan sebagai sebuah entiti yang relevan dalam dunia maritim dan pemaliman khasnya.

''Sewajarnya kini secara rasmi Malaysia mempunyai perwakilan malim bagi mewakili negara menyertai Persatuan Malim Antarabangsa (IMPA) yang akan diwakili oleh MHAPA," kata beliau.

Sementara itu dalam sidang akhbarnya, Dr. Mahathir berkata, industri maritim negara ini sudah mencapai tahap antarabangsa dan apa yang diperlukan sekarang ialah pengiktirafan daripada masyarakat dunia.

Kata beliau, Malaysia mempunyai pelabuhan-pelabuhan besar hingga mampu memberikan banyak peluang pekerjaan kepada rakyat negara ini.

''Sekarang malim kita sudah mampu mengendalikan kapal seberat 80,000 tan. Kita juga mempunyai pelabuhan yang besar kalau hendak dibandingkan dengan negara maju.

''Kadang-kadang orang tidak tahu kita mampu kendali banyak kontena di Pelabuhan Klang Utara dan Barat iaitu sebanyak 13 juta kontena.

''15 tahun lalu apabila ditanya pelabuhan kita hanya mampu kendalikan satu juta kontena berbanding Singapura sebanyak 12 juta tetapi sekarang kita semakin popular," kata beliau.

sOURCE

0 ulasan:

Penafian

Segala video, gambar, artikel & fail yang dipostkan ke blog Realiti Insan adalah untuk bacaan umum semata-mata. Admin tidak terniat sama sekali untuk mempengaruhi fikiran pembaca blog ini. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini didapati daripada pelbagai sumber seperti website & daripada pelbagai blog. Jika anda adalah pemilik hakcipta atau pemilik sebarang bahan di dalam blog ini, sila hubungi admin untuk di remove atau memberi kredit ke blog tersebut. Untuk artikel atau entri yang ditulis oleh admin anda bebas untuk menyebarkkannya.

Kepada sesiapa yang ingin berkongsi sebarang cerita yang menarik boleh email terus cerita anda ke email kami: azizulhakim4647@gmail.com

busuk

Sertai Kami

Recommend on Google
Dikuasakan oleh Blogger.

Followers

Blog Archive

ping

My Ping in TotalPing.com Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! Malaysian Free Auto Backlink Exchange OverShopping Link Exchange Automatic Backlink