Home » , , , , » tong gas boleh menjadi bom di dapur

tong gas boleh menjadi bom di dapur




baru-baru ni kita digemparkan sebuah pusat membeli belah rabu lalu meletup akibat daripada saluran gas memasak yang bocor...

kita kena ingat juga tong gas yang kat rumah kita tu pun kalau dipasang dengan cara yang salah boleh menyebabkan letupan..bahaya woo..

punca kebocoran gas memasak di rumah selalunya disebabkan kepala gas dipasang dengan cara yang salah ataupun paip getah dapur gas bocor digigit haiwan perosak seperti tikus.




jadi apa yang perlu kita buat??

1- periksa kepala gas sama ada ketat atau tidak
2- periksa getah saluran gas dengan menggunakan sabun
3- pastikan lingkaran getah saluran tersebut jauh daripada api
5- pastikan setiap sambungan getah disambung kemas dan tiada kebocoran..
6- jangan dedahkan tonggas dengan haba yang tinggi,..

ya itu saja kot...selamat menjaga keluarga tersayang..


7 ulasan:

Budak Nakal berkata...

leh jadi promoter jual kpala gas ni...haha...BTW nice entry..

azizul berkata...

budak nakal : haha...ada pengalaman jadi tukang hantar gas kerumah..

Nyamuk Terbang berkata...

bleh buat mercun kalau mcm nie

Elie Lily berkata...

Bahaya kalau nak masak, tapi ada bau gas2 ni..

cik sakura berkata...

bahaya juga ye..baru nak singgah sini dah dengar pasal bom..heee

Mamaleesya berkata...

uihhh bahaya sesangat

azizul berkata...

nyamuk terbang : berani ke nak bakar mercun tong gas..sedangkan mercun mancis pun taku..ngee

ellie lily: ha..bahaya tu...gi check tong gas dulu..

cik sakura: sini tak de bom..huhu

mamaleesya: ha..bahaya... err...mesti kuat letupan gas yang diisi dalam tong besi ni

Penafian

Segala video, gambar, artikel & fail yang dipostkan ke blog Realiti Insan adalah untuk bacaan umum semata-mata. Admin tidak terniat sama sekali untuk mempengaruhi fikiran pembaca blog ini. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini didapati daripada pelbagai sumber seperti website & daripada pelbagai blog. Jika anda adalah pemilik hakcipta atau pemilik sebarang bahan di dalam blog ini, sila hubungi admin untuk di remove atau memberi kredit ke blog tersebut. Untuk artikel atau entri yang ditulis oleh admin anda bebas untuk menyebarkkannya.

Kepada sesiapa yang ingin berkongsi sebarang cerita yang menarik boleh email terus cerita anda ke email kami: azizulhakim4647@gmail.com

busuk

Sertai Kami

Recommend on Google
Dikuasakan oleh Blogger.

Followers

Blog Archive

ping

My Ping in TotalPing.com Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! Malaysian Free Auto Backlink Exchange OverShopping Link Exchange Automatic Backlink