Home » , , , , » Sembang pasal moto: Cara Buang Carbon(CO2) Dalam Ekzos

Sembang pasal moto: Cara Buang Carbon(CO2) Dalam Ekzos

hehe..kali ni tengah malam ni aku nak sembang pasal moto pulak..
almaklumlah nak penuhkan halaman tips permotoran..saja nak kongsi..

okeh bila kita menggunakan moto dalam masa setahun atau dua tahun..banyak carbon yang melekat didalam ekzos moto akibat dari hasil pembakaran bahan api enjin jentera  terutamanya moto yang pakai 2t atau 2 lejang...

bila carbon(co2) dah banyak dan penuh didalam ekzos,keupayaan jentera anda semakin berkurang,bunyi pun tak nyaring seperti suara Siti Nurhaliza..

selalu kalau kita hantar ke bengkel untuk membuang carbon,
Pomen menggunakan teknik memotong ekzos dan membakarnya sehingga karbon terkeluar..
yang tu susah..kena bakar pakai gas,lepastu sambung balik,nak kene cat balik..

sekarang aku nak kongsikan satu teknik yang boleh dipraktikalkan dirumah,
dengan menggunakan Hidrocloric Acid Atau kat kedai apek panggil SODA






pertama sekali tanggalkan ekzos dari moto korang
pengawasan ibu bapa diperlukan bagi kanak-kanak bawah 13 tahun,, hehe,,gurau je

dah tanggalkan..buang silencer di hujung ekzos tu


gunakan hidrocloric acid(Hcl) atau soda,,pastikan pakai sarung tangan bagi mengelakkan alahan


hati-hati ketika menggunakan acid,,

tuuang soda/HCL kedalam lubang ekzos
campur kan dengan air panas..air sejuk pun boleh,,dan goncangkan supaya asid dapat pergi ke seluruh permukaan dalam ekzos tersebut

rendam semalaman,,nak lebih pun boleh tak kisah..haha..dan inilah hasilnya selepas diketuk dan dituangkan

tadaaa,,,inilah carbon yang termendap dalam ekzos korang tu,,,awas,,pastikan ia dibuang dengan cara yang betul supaya dapat menjaga alam sekitar

sumber dan kredit kepada= Aqmil Lambung:

24 ulasan:

Khairil berkata...

bahaya guna asid tu..lagipun banyak org dah salahguna asid simbah muka org lain, kalau beli nanti takut tok bond ikut balik rumah..haha

azizul berkata...

khairil: niat tu kena betul bang..haha

Aqmil Lambung berkata...

suara siti pun dah pecah bro...huhu

azizul berkata...

aqmil lambung: hahaha..pasaltu siti dok dalam maharaja lawak mega

Tanpa Nama berkata...

oo..i..see...nk ni..ble x klu xrndam smlman...agak2 brapa jam di shor kn??

Tanpa Nama berkata...

Kalo pkai serbuk soda utk mknn boleh ke? Sama ke lain?

afik berkata...

Kalau moto 4t sama gak ker cara die??
#minta penjelasan.

ewan berkata...

Kedai mana nak cara ni .. ?

Tanpa Nama berkata...

kat mane bleh dpt acid nii??

Tanpa Nama berkata...

cara ketuk dia cm mne..org ckp nk ketuk dia kena ade teknik2 dia

Kamal Mat berkata...

Tumpang tnya .
Kt mne bleh dapat SODA ni ?

apex biru berkata...

kt kdai mne ade jual acid n ea bro..

apex biru berkata...

kt kdai mne ade jual acid n ea bro..

Unknown berkata...

hardware

Tanpa Nama berkata...

silencer bukak x bro mse nak cuci tu?

mr. rxs berkata...

Rosak tak kalau kena crom ekzos

mr. rxs berkata...

Maksud sya crom tangal tak?

Rashidee Rusli berkata...

Air Nk isik penoh k??

Mohamad Hakim berkata...

Kalau karat mcm mna pulak? Boleh buat bg hilang karat tk. Paip rxz aku hujung dia karat dah aku spray pon lma2 naik blik

Mohamad Hakim berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Muhd Syazwan berkata...

Tu buat roti banggang takde bende pon , nanti ekzos jd kembang

Muhd Syazwan berkata...

Tu buat roti banggang takde bende pon , nanti ekzos jd kembang

deanna najwa berkata...

Bpe botol nak pakai soda ni

Mat Jahn berkata...

Area kuching sini ada jual benda ya kah..info lok

Penafian

Segala video, gambar, artikel & fail yang dipostkan ke blog Realiti Insan adalah untuk bacaan umum semata-mata. Admin tidak terniat sama sekali untuk mempengaruhi fikiran pembaca blog ini. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini didapati daripada pelbagai sumber seperti website & daripada pelbagai blog. Jika anda adalah pemilik hakcipta atau pemilik sebarang bahan di dalam blog ini, sila hubungi admin untuk di remove atau memberi kredit ke blog tersebut. Untuk artikel atau entri yang ditulis oleh admin anda bebas untuk menyebarkkannya.

Kepada sesiapa yang ingin berkongsi sebarang cerita yang menarik boleh email terus cerita anda ke email kami: azizulhakim4647@gmail.com

busuk

Sertai Kami

Recommend on Google
Dikuasakan oleh Blogger.

Followers

Blog Archive

ping

My Ping in TotalPing.com Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! Malaysian Free Auto Backlink Exchange OverShopping Link Exchange Automatic Backlink