Home » , , , » tips mengelakkan rabun mata

tips mengelakkan rabun mata

yea...pasti mata korang letihkan bila mengadap komputer lama-lama..
kesian kat mata tu,..aku ni makin hari makin naik lens power..
sampai bila nak rabun ni..pakai spek..nak buat aktiviti lasak pun kena berhati-hati...
apatah lagi kalau nak swimming...
kadang-kadang nak drive pada waktu malam pun susah..

aku pernah beli produk-produk yang dipasaran tu..spray mata sana-sini..tak jadi jugak..
nak try dengan ikhtiar sendiri dan daripada rangsangan otak pulak..

ini dia tips untuk mengurangkan rabun,sama ada rabun jauh mahupun rabun dekat..
mana-mana pembaca yang rabun tu marilah kita amalkannya..

1-mata perlukan rehat juga...jadi apa bila melihat komputer tu..kelip-kelipkan lah mata selalu..
2-mata kita akan letih bila kita dihadapan komputer dalam masa yang lama jadi..cuba..angkat tangan..dan tutup mata dengan telapak tangan anda..
3-apabila bulan mengambang..renungkanlah bulan itu dan fokus sehingga ia tak kabur..sambil bersalawat dan berzikir
4-untuk mengurangkan mata rabun bile bangun dari tido amik air kt lelangit lidah tu n letak kt mata n baca selawat kt atas nabi muhammad s.a.w.
5-banyakkanlah makan buah-buahan dan sumber-sumber bervitamin..seperti carrot dan betik..
6-apabila merengung sesuatu..jangan biarkan penglihatan itu kembang..kelipkan mata dan renung sesuatu dengan tajam..

6 ulasan:

sabrina berkata...

wah...tenkiu2 4 the information..
suke entry ni sbb sy rabun..hehe

azizul berkata...

haha,...same-same

Lyana berkata...

baguih2.. i like beri much.. thank u thank u.. org rabun ni payah sikit.. sensitip semua benda. tp ada gak kelebihannya.. org rabun payah nak nampak antu.. sbb rabun..hehehe

azizul berkata...

lyana:betul ke..x pernah nampak hantu lagi

aNiss :):) berkata...

tengs bagi info nie =)

Khairil berkata...

satu lagi tips makan lobak merah (carrot) yang mentah mcm bugs bunny tu banyak2...baik utk kesihatan mata anda...

Penafian

Segala video, gambar, artikel & fail yang dipostkan ke blog Realiti Insan adalah untuk bacaan umum semata-mata. Admin tidak terniat sama sekali untuk mempengaruhi fikiran pembaca blog ini. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini didapati daripada pelbagai sumber seperti website & daripada pelbagai blog. Jika anda adalah pemilik hakcipta atau pemilik sebarang bahan di dalam blog ini, sila hubungi admin untuk di remove atau memberi kredit ke blog tersebut. Untuk artikel atau entri yang ditulis oleh admin anda bebas untuk menyebarkkannya.

Kepada sesiapa yang ingin berkongsi sebarang cerita yang menarik boleh email terus cerita anda ke email kami: azizulhakim4647@gmail.com

busuk

Sertai Kami

Recommend on Google
Dikuasakan oleh Blogger.

Followers

Blog Archive

ping

My Ping in TotalPing.com Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! Malaysian Free Auto Backlink Exchange OverShopping Link Exchange Automatic Backlink