Home » , , , » tips : penunggang jarak jauh

tips : penunggang jarak jauh

salam sini dan hari ni saya nak kongsi,, tips bagi penuggang -penunggang kapcai dan kenderaan beroda dua yang berhasrat melalui perjalanan yang jauh,,
biasa lah bulan depan cuti semester lama..mungkin ramai student yang berhasrat nak bawak moto balik kampung..
betul kan..

okay..sini ada beberapa tips lah..

1-kumpulakan rakan-rakan..lebih baik jika berkonvoi atau secara berkumpulan

2-lantik seorang ketua..yang lebih arif tentang selok-belok perjalanan anda..
bagi peluang supaya dia memberi arahan

3-siapkan jentera anda..kalau nak setting,overhaul,servis dan sebagainya..
kalau boleh siapkan seminggu dari tarikh perjalanan

4-rancang perjalanan anda dengan teliti,tempat berhenti rehat dan sebagainya

5-sediakan botol kosong..dan isikan minyak dalam botol tersebut,bagi mengelakkan kehabisan minyak

6-bawa keperluan dan alat ganti asas seperti spanar tayar,pembuka plug,,tiub tayar plug,mentol dan sebagainya

7-jika perjalanan pada waktu malam..pakai pakaiyan yang cerah tak pun baju vest kaler hijau tu lagi baik

8-pakai glove ketika menunggang..bagi mengelakkan tangan anda berasa letih

9-mulakan perjalanan dengan kelajuan yang sekata..maintain.jangan nak terus merembat..

10-jika hujan atau terlalu penat..bolehlah berhenti dibawah jejantas kat highway tu

ini lah tips yang aku tahu dan aku praktikkan...
semoga selamat sampai ke tempat ditujui..

4 ulasan:

nuruashia berkata...

wawhh bagus tips ni..tapi kalo amik gmbao tyme bwk motor lagi bahaye weee~

nuruashia berkata...

wawhh bagus tips ni..tapi kalo amik gmbao tyme bwk motor lagi bahaye weee~

azizul berkata...

nuruashia: time bawak slow tu tak pe kot...wiee

shahrul ™ berkata...

suma geng RXZ ja..nice~

Penafian

Segala video, gambar, artikel & fail yang dipostkan ke blog Realiti Insan adalah untuk bacaan umum semata-mata. Admin tidak terniat sama sekali untuk mempengaruhi fikiran pembaca blog ini. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini didapati daripada pelbagai sumber seperti website & daripada pelbagai blog. Jika anda adalah pemilik hakcipta atau pemilik sebarang bahan di dalam blog ini, sila hubungi admin untuk di remove atau memberi kredit ke blog tersebut. Untuk artikel atau entri yang ditulis oleh admin anda bebas untuk menyebarkkannya.

Kepada sesiapa yang ingin berkongsi sebarang cerita yang menarik boleh email terus cerita anda ke email kami: azizulhakim4647@gmail.com

busuk

Sertai Kami

Recommend on Google
Dikuasakan oleh Blogger.

Followers

Blog Archive

ping

My Ping in TotalPing.com Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! Malaysian Free Auto Backlink Exchange OverShopping Link Exchange Automatic Backlink