Home » , » SEGMEN: BEN ASHAARI BICARA KASIH AYAH

SEGMEN: BEN ASHAARI BICARA KASIH AYAH


klik banner yer..marilah join sekali

sebelum nak bercerita panjang..aku nak perkenalkan dahulu ayah aku..
ayahku bernama IDRIS BIN JALEL..
beza umur aku dengan ayah aku 29tahun..
aku panggil ayah aku abah..
abah aku ni memang rajin dan style...
tanpa ada abah yang rajin aku takkan hidup sampai tahap macamni..
aku bersyukur atas pemberian ilahi..
selain itu
abah aku seorang yang senyap..tapi senyap-senyap jugak..kalau buat perangai memang kene laaah..
dia letih bekerja dan penat bekerja siang dan malam..
tapi dia tak mengeluh,,dia diam jaaa..bukan 1 kerja saja dia buat..
tapi 2-3 kerja siang dan malam..
pagi kesawah dan malam kelaut..
kadang-kadang dia ajak teman,..aku ikut,,,,
dia ajak aku turun sawah aku tolong sekadar yang boleh..
kalau boring pun aku mintak ikut dia kelaut malam-malam...best woo
saja buat teman mana tau jadi apa-apa sorang-sorang tengah laut..risau jugak..
kalau dapat hasil yang banyak..aku dapat rasakan kegembiraannya..
kadang-kadang mak aku pun berleter jugak..
'tengok abah kau tu penat bekerja,,yang kau tido kat rumah"

tapi walaupun dia penat bekerja,dia tetap ada masa bersama keluarga..
bermain bersama-sama adik-adik aku..

dia pun selalu jugak berpesan kalau nak hidup sedap dan berjaya,,
kena rajin dan bijak berusaha,,
kalau melepak dan ikutkan malas badan tu ja memang tak dapat apa-apa..

my abah is my hero..sebab..nanti aku kene jadi abah jugak..hahaha
ayah aku laa menjadi sumber inspirasi aku..

inilah hakikat seorang lelaki sejati yang bernama ayah...

serius segmen ni membuatkan aku lebih sedih berbanding segmen mengenai ibu dahulu..



cara yang terbaik mendidik anak dizaman mencabar ini?

1-terapkan nilai-nilai kasih sayang yang tinggi
2-hantar anak tersebut mempelajari agama dengan lebih mendalam
3-sentiasa mengambil berat dan mengambil serius tentang anak-anak
4-sekiranya anak membuat kesilapan cepat-cepat tegur
5-sebagai ibu bapa harus menjadi contoh dan tauladan terhadap anak
'bapa borek,anak rintik"
6-jangan sesekali menunjukkan perangai tak elok ibubapa kepada anak-anak..
7-sentiasa berinteraksi dengan anak-anak walau apa jua kekangan masa..

7 ulasan:

Fuuyooh berkata...

salam kenal.. hehe.. dtg dari blog abg ben

Hazrina Erin berkata...

ayah adalah yg terbaik!^^

mari2 singgah^^
http://whenisaidsomething.blogspot.com/2011/04/ben-ashaari-bicara-kasih-ayah.html

*cik cilipadi_hafizah* berkata...

kasih ibu sampai syurga..
kasih ayah membawa ke syurga...

walaupun senyap2 orangnya,
tapi dalam hati ada taman..kan...

itulah dia seorang ayah...

salam ziarah..dari blog BA..

http://matapenaalsunan.blogspot.com/2011/04/segmen-ben-ashaari-bicara-kasih-ayah.html

K.zoe berkata...

best bace entry yang ni.. :)

coming from abg ben's segment. i folo ur nice blog!

lenloy berkata...

ayah memang yang terbaik..

mas saari berkata...

salam singgah baca kisah tentang ayah
pengorbanan seorang ayah memang tiada tandingnya...sayangilah dia selagi hayatnya masih ada!

fRaMe+LenSeS berkata...

tade yang lebih tacing dari kisah Ayah dan Mama.

Nadh sayang ayah nadh jugak.. ;)
Salam singgah salam ziarah dari nadh..
kita jadi anak soleh solehah untuk Ayah ye. yang mendoakan kebahagiaan depa dunia dan akhirat..

Nadh datang melawat ni.. ;)
kisah anak Ayah Budak Nakal

Penafian

Segala video, gambar, artikel & fail yang dipostkan ke blog Realiti Insan adalah untuk bacaan umum semata-mata. Admin tidak terniat sama sekali untuk mempengaruhi fikiran pembaca blog ini. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini didapati daripada pelbagai sumber seperti website & daripada pelbagai blog. Jika anda adalah pemilik hakcipta atau pemilik sebarang bahan di dalam blog ini, sila hubungi admin untuk di remove atau memberi kredit ke blog tersebut. Untuk artikel atau entri yang ditulis oleh admin anda bebas untuk menyebarkkannya.

Kepada sesiapa yang ingin berkongsi sebarang cerita yang menarik boleh email terus cerita anda ke email kami: azizulhakim4647@gmail.com

busuk

Sertai Kami

Recommend on Google
Dikuasakan oleh Blogger.

Followers

Blog Archive

ping

My Ping in TotalPing.com Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! Malaysian Free Auto Backlink Exchange OverShopping Link Exchange Automatic Backlink