Home » , » BEN ASHAARI : LELAKI VS PEREMPUAN

BEN ASHAARI : LELAKI VS PEREMPUAN


untuk pengetahuan yang lebih mendalam terhadapnya..sila lah klik gambar..

ok persoalan yang diberikan oleh encik ben ashaari adalah Buktikan PEREMPUAN / LELAKI lebih bijak dari LELAKI / PEREMPUAN PADA ZAMAN INI !

saya sebagai blogger lelaki nak buktikan siapa yang lebih bijak pasa zaman sekarang lelaki atau perempuan,..

sebenarnya kebijaksannaan yang diberikan oleh tuhan maha pencipta itu adil dan sama rata... kita sebagai manusia tak kira lelaki mahupun perempuan dan siapa kita sebebarnya bezanya cara kita sendiri menggunakan kebijaksanaan tersebut...

allah menjadikan hita hidup berpasangan dan kaum lelaki akan menjadi ketua keluarga... kaum lelaki harus lebih bijak dari wanita... kerana lelaki akan menjadi pembimbing dalam sesebuah keluarga dan pelindung bagi seseorang wanita..... itu dari sudut kekeluargaan...

dalam sudut masyarakat pula... lelaki sebagai pembimbing dan ketua dalam masyarakat...tetapi Penyertaan wanita dalam melaksanakan tugas atau tanggungjawab masyarakat dan negara amat dihormati dan dialu-alukan oleh Islam jika mereka mampu dan mempunyai kebolehan setanding dengan lelaki.

.wanita mempunyai 9/10 sifat malu dan 1/10 akal fikiran...
lelaki 9/10 akal fikiran dan 1/10 sifat malu...

ini berkasud lelaki dan wanita saling berkait rapat dan saling memerlukan antara satu sama lain

tapi perempuan juga perlu bijak dalam hal ini... perempuan juga semakin membangun dan berani menceburi dalam dunia perniagaan dan sebagainya.....

perempuan dijadikan sebagai tulang belakang bagi seseorang lelaki..
ini dapat disimpulkan perempuan adalah sebagai supporter bagi seseorang lelaki atau suami...

dan juga..

dari Abu Hurairah r.a ia berkata: Rasulullah s.a.w bersabda: “pergaulilah kaum wanita itu dengan pergaulan yang lemah lembut, kerana sesungguhnya kaum wanita itu dijadikan dari tulang rusuk dan sesungguhnya tulang rusuk itulah yang sebengkok-benkoknya ialah yang paling atas. Maka apabila engkau hendak meluruskannya, luruskannlah dengan perlahan dan apabila tidak diluruskan, ia sentiasa bengkok selama-lamanya. Oleh sebab itu pergaulilah wanita dengan pergaulan yang lemah lembut”. (H.R Bukhari dan Muslim)


ini dapat dijelaskan lelaki ini ditugaskan membimbing seseorang wanita dan menjaga maruah wanita dan keluarga,,,

sekarang ni perempuan lebih ramai dari lelaki,,
boleh katakan

perempuan lebat..
lelaki perlu hebat,,



9 ulasan:

Pembawa_Wacana berkata...

Sokong!! :)

Cikfiqa berkata...

ahaha...saya stju dgn pndgn anda..bernas..
so, kedua2 lelaki & perempuan saling memerlukan... :D

aNiss :):) berkata...

sokong!! FAIR N SQUARE... right?? hehehe =)

pissst : ALLAH MAHA ADIL...

azizul berkata...

hehe,,betul-betul-betul....allah maha adil dengan setiap ciptaannya

Syuxer berkata...

setuju sangat bro..:)..memang laki dan perempuan sama2 bijak..

Lulu caldina berkata...

Hoho segmen yang menarik..Tahniah sebab berani join..

WHERE2 berkata...

Persoalan siapa lebih pandai atau cerdik tak timbul sekarang, yang penting faham akan tanggungjawab masing2 baru ler dinamakan cerdik pandai.

Masaalah timbul bila lelaki rasa terlalu/terlebih pandai, sampai sehari pun taknak kerja dan si isteri terpaksa bertungkus lumus keluar mencari rezeki untuk keluarga.

Sedih, saya perhatikan ramai kat Kampung saya macam ni...

Salam

mOon jOhari berkata...

sama2 bekerjasama tampal kat mana yg kurang 2 adalah lebih baik dari saling menunding jari...kan?

Khairil berkata...

lelaki & perempuan semua sama ....insan...

Penafian

Segala video, gambar, artikel & fail yang dipostkan ke blog Realiti Insan adalah untuk bacaan umum semata-mata. Admin tidak terniat sama sekali untuk mempengaruhi fikiran pembaca blog ini. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini didapati daripada pelbagai sumber seperti website & daripada pelbagai blog. Jika anda adalah pemilik hakcipta atau pemilik sebarang bahan di dalam blog ini, sila hubungi admin untuk di remove atau memberi kredit ke blog tersebut. Untuk artikel atau entri yang ditulis oleh admin anda bebas untuk menyebarkkannya.

Kepada sesiapa yang ingin berkongsi sebarang cerita yang menarik boleh email terus cerita anda ke email kami: azizulhakim4647@gmail.com

busuk

Sertai Kami

Recommend on Google
Dikuasakan oleh Blogger.

Followers

Blog Archive

ping

My Ping in TotalPing.com Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! Malaysian Free Auto Backlink Exchange OverShopping Link Exchange Automatic Backlink