Home » , , » fakta tentang kentut

fakta tentang kentut




anda suka kentut...yaa..saya suka..
anda suka bau kentut..oh..saya tak suka..
amat rugi jika seseorang itu tak suka kentut...
lepaskan ia dengan hati yang gembira..haha...
dalam solat pun...kalau tahan kentut makhruh..tapi kalau kentut..memang lah batal...

sebenarnya..kentut ni berfaedah dan baik untuk kesihatan,..

Ia mungkin melucukan dan dianggap tidak masuk akal tetapi Pegawai Kesihatan Persekutuan Amerika Syarikat (AS) dijangka segera mengeluarkan laporan yang memberi amaran kepada umum mengenai faedah kentut.

"Kentut, jika kerap dihidu boleh menyembuhkan pelbagai penyakit berbahaya seperti sakit kepala, gangguan pada mata, emfisema, lelah, bronkitis sakit jantung dan lain lain. Setiap tahun, kira-kira 130,000 rakyat AS telah pulih daripada perbagai penyakit disebabkan menghidu kentut dan ramai lagi berasa lega daripada penyakit serius kerana terlalu lama terdedah kepada keadaan itu," kata seorang doktor yang bertugas dengan Pusat Kawalan Penyakit (CDC) AS.

Katanya, orang ramai mesti menyedari menghidu kentut sebenarnya menabah khasiat untuk kesihatan orang lain.

Menurut laporan yang akan dikeluarkan CDC, setiap tahun kentut memulihkan 800 kes serangan jantung, 250 kes angin ahmar,30,000 lelah dan 50,000 kes sakit telinga. Disebabkan masalah makanan tidak teratur, kini ramai rakyat Amerika menghidap kembung perut.

Menurut laporan itu, purata penduduk AS kentut 14 hingga 23 kali sehari.


nah percaya tak..hahaha..

tips nak bagi kentut tak berbau?


- Hadkan pengambilan makanan yang tinggi kadar lemak. Makanan tinggi lemak menghasilkan sejumlah besar karbondioksida dan beberapa di antaranya akan dikeluarkan tubuh dalam bentuk gas.


- Mengurangkan jumlah udara yang anda telan. Elakkan bercakap dan tertawa sambil makan,

- Mengunyah gula-gula getah dan merokok menyebabkan udara yang anda hirup juga menjadi berlebihan.

- Elakkan pengambilan makanan pedas kerana mereka boleh meningkatkan debit asam lambung yang boleh menyebabkan kerengsaan.

- Kelebihan pengambilan minuman yang bersifat asam juga perlu dielakkan, seperti teh, kopi, minuman bersoda, dan alkohol. Ini cenderung menyebabkan iritasi pada saluran gastro-intestinal. Juga, kurangkan kebiasaan minum dengan menggunakan straw. Cara ini boleh menyebabkan udara lebih banyak masuk ke dalam saluran pencernaan.

- Kurangkan makanan yang menimbulkan gas, seperti kacang-kacangan, kembang kol, kubis, brokoli, kacang, dan pisang.


- Setelah makan ada baiknya anda berjalan-jalan atau melakukan aktiviti seperti menaiki tangga untuk kalori terbakar dan tidak terkumpul di dalam perut. Aktiviti fizikal membantu pencernaan bekerja lebih baik.



serius aku cakap orang kentut senyap-senyap pastu baunya busuk adalah orang yang pengecut

pasal apa? pasal tak nak mengaku dia kentut..

moral disini- kentut lah kuat-kuat ya..dan buat muka chomel..tapi agak-agak la bersopan laa,,

9 ulasan:

Cikfiqa berkata...

ahaha...fakta yg sgt menarik...
kentutlah selalu erk?? :p

Ayie berkata...

silap kentut memang membawa padah.. hahaha

azizul berkata...

haha...kenapa bawa padah pulak?

Kejora berkata...

salam...

hehehe...
ade gak bt n3 pasal kentuts nie
ce baca kat my blog..

azizul berkata...

ok cik kejora

mujahidah muslehah berkata...

haha..boleh amalkan tips nie..

azizul berkata...

selamat beramal yer

Makbed berkata...

camne nak kentut bersopan ni?? hhehehe..

"maafkan saya... saya terkentut tadi..."

azizul berkata...

mak bed : kentu bersopan,,,kentut yang bau wangi bau perfum CK...
bunyinya merdu sedikit dari bunyi kentut biasa
hhaha

Penafian

Segala video, gambar, artikel & fail yang dipostkan ke blog Realiti Insan adalah untuk bacaan umum semata-mata. Admin tidak terniat sama sekali untuk mempengaruhi fikiran pembaca blog ini. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini didapati daripada pelbagai sumber seperti website & daripada pelbagai blog. Jika anda adalah pemilik hakcipta atau pemilik sebarang bahan di dalam blog ini, sila hubungi admin untuk di remove atau memberi kredit ke blog tersebut. Untuk artikel atau entri yang ditulis oleh admin anda bebas untuk menyebarkkannya.

Kepada sesiapa yang ingin berkongsi sebarang cerita yang menarik boleh email terus cerita anda ke email kami: azizulhakim4647@gmail.com

busuk

Sertai Kami

Recommend on Google
Dikuasakan oleh Blogger.

Followers

Blog Archive

ping

My Ping in TotalPing.com Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! Malaysian Free Auto Backlink Exchange OverShopping Link Exchange Automatic Backlink